Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μετά τη δόση μαμούθ των €52,5 δισ. στόχος η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο του 2013


Μετά τη δόση μαμούθ των €52,5 δισ. στόχος η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο του 2013

Πλήρης ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.

Υψηλός παράγοντας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλεγε ότι δυστυχώς η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο, καθώς ούτε εμείς, εννοώντας τις χώρες της Ευρωζώνης ούτε η ίδια η χώρα ήξεραν να χειριστούν την κρίση αυτή. Εγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, ενώ από την Ευρωζώνη υπήρξε δισταγμοί και
καθυστερήσεις. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός πλέον από τους λαούς της Ευρώπης προς τον ελληνικό λαό για την αντοχή που έχει επιδείξει, όταν σε άλλες χώρες για πολύ λιγώτερα βάρη υπάρχουν πολ χειρότερες αντιδράσεις. Ο ίδιος παράγοντας πιστεύει ότι θα υπάρξει μία παρηγορητική συναίνεση από τη διεθνή τράπεζα για περισσότερα χρήματα για επενδύσεις, δεν είναι όμως αισιόδοξος ότι θα έρθουν στην Ελλάδα ξένες επενδύσεις πριν περάσει μία διετία. Αντίθετα πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί μετά τον Μάρτιο του 2013 καθώς μέχρι τότε θα έχουμε πάρει τα τρία τέταρτα των χρημάτων από τη δόση.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί ανακούφιση μετά την απόφαση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να ανάψουν το «πράσινο φως» για να εκταμιευτεί η δόση προς την Ελλάδα τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου που ανέρχεται στα 34 δισ. ευρώ.

«Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα απ' ότι αναμέναμε» σχολίαζε ανώτατη κυβερνητική πηγή και συμπλήρωνε πως η εκταμίευση της δόσης θα σημάνει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Διαλύονται τα σύννεφα πάνω από τη χώρα. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο και να δώσουμε άμεσα περισσότερα και πιο αποτελεσματικά δείγματα γραφής για να ενισχύσουμε πιο πολύ την αξιοπιστία της χώρας» σημείωναν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα έδιναν ιδιαίτερο βάρος σε αυτό που λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι χρειάζεται να ενισχυθεί με συγκεκριμένες πολιτικές η κοινωνική συνοχή, ώστε να μην διαψευστούν οι προσδοκίες των πολιτών.

Με βάσει τις πληροφορίες από την ομάδα των συνεργατών του Πρωθυπουργού, έως τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται να εκταμιευτούν στη χώρα συνολικά 52,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 49,1 δισ. θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό EFSF και τα υπόλοιπα 3,4 δισ. θα προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η απόφαση του Eurogroup σημαίνει επί της ουσίας για τον Πρωθυπουργό, η πρώτη φάση ολοκλήρωσης μιας δύσκολης πορείας, αλλά και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, αφού πρέπει να στρέψει την προσοχή του στο εσωτερικό μέτωπο για να κερδίσει τη στήριξη της κοινωνίας.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ δήλωσε: «Δώσαμε την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα», διευκρινίζοντας ότι η εκταμίευση θα γίνει σε αρκετές δόσεις.

Όπως επισήμανε τα 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

«Πρώτα, ένα ποσό για να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόστη εκκαθάρισης θα πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013. Δεύτερον, τα κεφάλαια για να καλυφθεί η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευθούν σε τρεις υπο-δόσεις που θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων οροσήμων στο μνημόνιο κατανόησης που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε πως οι «Κασσάνδρες για την Ελλάδα αποδείχθηκαν λάθος», τόνισε πως η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα θα επιτρέψει στη ρευστότητα να επιστρέψει.

O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι μετά την έγκριση του Eurogroup το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι έτοιμο να διαθέσει στην Ελλάδα 49,1 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Από αυτό το ποσό τα 34,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ως εξής: 16 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους.

Διευκρίνισε ότι μόνο τα 7 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό θα είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα θα είναι σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Η ανακοίνωση του Eurogroup


Στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν: «Το Eurogroup ενέκρινε και επίσημα την εκταμίευση στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας μετά την οριστικοποίηση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της Ελλάδας».

Το Eurogroup σημειώνει παράλληλα ότι «η επαναγορά θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ», ενώ επιβεβαίωσε ότι «σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος , το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι στο 124% του ΑΕΠ το 2020».

Το Eurogroup υπογραμμίζει εξάλλου ότι «η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη είναι σε ετοιμότητα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί, για να διασφαλίσουν ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί».

«Το Eurogroup  είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχείς δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη βάση μιας ισχυρής δέσμευσης που έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στις ευρείες μεταρρυθμίσεις που ήδη διεξάγονται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να διατηρήσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι δηλώσεις Σαμαρά

Με ικανοποίηση αντέδρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην είδηση ότι το Eurogroup ενέκρινε τη δόση των 34,3 δισ. ευρώ. «Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη είναι ζωντανή».

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επισήμανε ότι όπως αποδεικνύεται δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ και υπογράμμισε ότι «είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup.

Πήγαμε καλύτερα από ότι περιμέναμε δήλωσε κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν εκταμιευτεί  52,5 δισεκ ευρώ, με τα 49,1 δισεκ. να προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα άλλα 3,5 δισεκ. από το ΔΝΤ.

Η δήλωση Λαγκάρντ


Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έκανε την ακόλουθη δήλωση στο Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα:

«Χαιρετίζω την απόφαση του Eurogroup να υποστηρίξει την επαναγορά του χρέους της Ελλάδας και τις διαβεβαιώσεις του να παράσχει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, εφόσον είναι απαραίτητο και εφόσον η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού το 2013.

Αυτά τα βήματα θα διασφαλίσουν ότι το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% μέχρι το 2020 και ουσιαστικά κάτω από 110% το 2022.


Βάσει αυτών, έχω την πρόθεση να συστήσω στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ολοκληρώσει την πρώτη ανασκόπηση του Ταμείου για το πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας. Περιμένω ότι η επόμενη συνάντηση του συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο
».
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...