Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Καμιά ζωή δεν είναι παράνομη και λαθραία, της Βασιλικής Κατριβάνου


Το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται η πρώτη ευρωπαϊκή αντιρατσιστική κινητοποίηση στην Αθήνα, που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Κίνημα (EGAM). O επικεφαλής του κινήματος, Μπέντζαμιν Αμπτάν, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν την κινητοποίηση. Έτσι, η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, σε κείμενό της δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την διαμαρτυρία καθώς «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να δημιουργηθεί ένα δυναμικό αντιρατσιστιτικό και αντιφασιστικό μέτωπο σε όλη την Ευρώπη». Η βουλευτής επισημαίνει ότι η Ευρώπη άντλησε ιδέες και ιδανικά από την αντίσταση και τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών.
Ακολουθεί το κείμενο της Βασιλικής Κατριβάνου.

Για τρεις περίπου δεκαετίες, η ακροδεξιά στην Ελλάδα υπήρξε ένα φαινόμενο περιθωριακό, κυρίως λόγω της ταύτισής της με τη δικτατορία. Πατώντας σε ένα προγενέστερο υπόβαθρο (εθνικισμού, ρατσισμού, ομοφοβίας, αντισημιτισμού κλπ.) που ενισχύθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1990, η Χρυσή Αυγή ήρθε επιθετικά στο προσκήνιο στα χρόνια της κρίσης. Δεν είναι όμως τόσο απλό: η κρίση δεν αποτελεί ερμηνευτικό πασπαρτού. Γιατί, πέρα από την πριμοδότηση του ακροδεξιού και ρατσιστικού λόγου από τα ΜΜΕ και την πλειονότητα του πολιτικού κόσμου, οι αιτίες της ανόδου της πρέπει να αναζητηθούν όχι μόνο στην κρίση, αλλά  στην διαχείριση της κρίσης με τις συνταγές του ΔΝΤ: μια πολιτική  που δεν παρέχει ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας, αμβλύνοντας τις συνέπειές της, αλλά αντίθετα τις οξύνει και τις επεκτείνει, όχι μόνο για κατώτερα αλλά και για μεγάλο μέρος των μεσαίων στρωμάτων. Ταυτόχρονα, η διαφθορά και η πλήρης απαξίωση του κυρίαρχου πολιτικού κόσμου, ο οποίος μάλιστα θεωρείται –και όχι αδίκως–υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή, τρέφει την ακροδεξιά.

Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση σήμερα γίνεται η ίδια παραγωγός ρατσισμού και πριμοδοτεί την ακροδεξιά ατζέντα: ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς  λέει ότι «πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας από τους μετανάστες», ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης υποστηρίζει ότι «η λαθρομετανάστευση αποτελεί απειλή για τις κοινωνικές δομές» εξαπολύοντας την επιχείρηση Ξένιος Δίας, ο υφυπουργός Υγείας απαντά σε επερώτηση της ΧΑ υποσχόμενος θα ελέγξει γιατί εισάγονται στο νοσοκομείο μετανάστες με τη διαδικασία του επείγοντος περιστατικού, χωρίς να πληρώνουν αντί να προασπίσει, ως όφειλε το δημόσιο αγαθό της υγείας. Μόλις προχτές, εξάλλου, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού απευθυνόταν ανοιχτά «στη βάση της Χρυσής Αυγής», σε άρθρο που πρότεινε την ενοποίηση «επιτέλους» της βάσης της δεξιάς, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί.

Έχουμε μια κυβέρνηση που, καθώς δεν μπορεί να προσφέρει όραμα, ελπίδα  και διέξοδο στους πολίτες, ποντάρει στο φόβο, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξια. Κλείνει τους μετανάστες χωρίς χαρτιά σε στρατόπεδα, προχωράει σε μαζικές συλλήψεις-πογκρόμ, ικανοποιεί αιτήματα βουλευτών της Χρυσής Αυγής (λ.χ. για την απογραφή των αλλοδαπών νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς), κλείνει τα μάτια σε βασανιστήρια εναντίον μεταναστών, που προκαλούν καταδίκες διεθνών οργανισμών και εξευτελίζουν τη χώρα. Η Χρυσή Αυγή υποδύεται την αντιπολίτευση, όμως πολλές  από τις απόψεις και τις ιδέες της καταξιώνονται από την τρικομματική κυβέρνηση ως κρατική πολιτική.

Συγχρόνως, οι δράστες των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων δρουν ανενόχλητοι. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε πρόσφατη έκθεση της για τη ρατσιστική βία, καταγγέλλει την ανοχή των αρχών έναντι της κλιμακούμενης δράσης των ακροδεξιών ομάδων «σε ένα κλίμα ανασφάλειας, αδιαλλαξίας και παραλυσίας».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας  κλείνει τα μάτια μπροστά στην πολλαπλά αποδεδειγμένη διείσδυση της Χρυσής στην Αστυνομίας: έφτασε μέχρι το σημείο να απειλεί την Guardian με μήνυση, γιατί αποκάλυψε βασανιστήρια αστυνομικών σε βάρος αντιφασιστών διαδηλωτών. Θυμίζω, δεν πρόκειται για κάποιον «γραφικό»· πρόκειται για ένα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ και, κυρίως, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης της τρικομματικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, με πρώτη τη ΝΔ, αλλά ένα ευρύτερο φάσμα κεντροδεξιών και εκσυχρονιστών, προπαγανδίζουν τη λεγόμενη «θεωρία των δύο άκρων», με την οποία οι κληρονόμοι της αντιφασιστικής Αντίστασης στην Ελλάδα, η Αριστερά δηλαδή, εξισώνονται με τους νεοναζί εγκληματίες. Είναι μια θεωρία επικίνδυνη, που υπονομεύει κάθε δυνατότητα αντιφασιστικού μετώπου. Δεν ξέρω αν καταφέρνει να στιγματίσει την Αριστερά, σίγουρα όμως, συντελεί στον αποστιγματισμό των νεοναζί.

Έτσι, και χωρίς να έχουμε καμιά πρόθεση άγονης αντιπαράθεσης, θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς: μας παραξενεύει πραγματικά το γεγονός ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης   μετέχουν στην κινητοποίηση του EGAM. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή τα λόγια και η συμμετοχή τους αυτή  αντιφάσκουν ευθέως με τις πράξεις τους.

Υπάρχει, έτσι, ένα παράδοξο: ενώ λ.χ. θα μπορούσαμε ακόμα και να συμφωνήσουμε με πολλά από όσα υποστήριξε πρόσφατα  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εναντίον της Χρυσής Αυγής και του ρατσισμού, υπάρχει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο: την ίδια στιγμή μετέχει στην  κυβέρνηση,  χωρίς να διαφοροποιείται σε κανένα από τα ρατσιστικά μέτρα και πολιτική της. Ενώ βέβαια η ταύτιση του προσώπου του και του κόμματός του, στην κοινή συνείδηση, με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ακυρώνει την όποια δυναμική θα μπορούσε να έχει η πρωτοβουλία του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιδιώκει ένα ευρύ δημοκρατικό αντιφασιστικό αντιρατσιστικό κοινωνικό μέτωπο. Ένα μέτωπο που πρέπει να αναπτυχθεί σε διάφορα επίπεδα και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, το οποίο, ταυτόχρονα, θα εναντιώνεται στην πολιτική που μας εξαθλιώνει και εκφασίζει την καθημερινότητά μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε ένα τέτοιο μέτωπο στις γειτονιές, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα συνδικάτα, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο, με παρεμβάσεις στο κοινοβούλιο, επιδιώκοντας τη λογοδοσία της αστυνομίας, τη δίωξη της ρατσιστικής βίας, τη στήριξη και προστασία των θυμάτων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμμετέχουμε και ενισχύουμε τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται, χωρίς να θέτουμε σαν προϋπόθεση μια πλήρη συμφωνία με τις θέσεις μας. Συμμετέχουμε  σε αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα. Γιατί τις θεωρούμε χώρους ανάσας, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, δημοκρατίας και προστασίας των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γιατί καμιά ζωή δεν είναι παράνομη και λαθραία.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει – Να αρθεί η βουλευτική ασυλία Καραμανλή

Να υιοθετήσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και για παραπομπή του στην τακ...