Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Στουρνάρας: «Η απόφαση του Eurogroup βάζει τέλος στα σενάρια χρεοκοπίας


«Η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση ποσού ύψους 52,5 δισ. ευρώ θέτει τέλος στα τρέχοντα σενάρια της ελληνικής χρεοκοπίας, της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και δημιουργεί τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλότερη απασχόληση», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός μίλησε από το βήμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υγείας με θέμα «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις.
«Βεβαίως αυτό που πετύχαμε είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα. Μια γέφυρα σωτηρίας που δημιουργεί η δική μας γενιά- γιατί με δική μας ευθύνη φτάσαμε ως εδώ- προς το
μέλλον των παιδιών μας. Ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς και ανηφορικός», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ.Στουρνάρας είπε ότι ως χώρα έχουμε να υλοποιήσουμε αυτά που ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή. «Δηλαδή, το διετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2013-14, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελείται από 10,5 δισ. ευρώ περιστολή δαπανών και 3 δισ. ευρώ αύξηση εσόδων. Επίσης, τα διαρθρωτικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η υλοποίηση των μέτρων αυτών είναι απολύτως απαραίτητη για την οριστική έξοδο της οικονομίας μας από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη, αφού έτσι υλοποιείται το 100% της αναγκαίας προσαρμογής, τόσο της δημοσιονομικής όσο και την απώλειας της ανταγωνιστικότητας που αρχίσαμε να χάνουμε από την επομένη που μπήκαμε στο ευρώ. Είναι πράγματι μέτρα οδυνηρά και επώδυνα που οφείλει να επωμιστεί η δική μας γενιά για να σώσει τις επόμενες, γιατί είναι υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό της οικονομίας».

«Έχουμε να καταθέσουμε μέχρι τον επόμενο Μάιο το 'βαρύ' φορολογικό νομοσχέδιο, που θα αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα της φορολογικής διοίκησης, της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης, και να φροντίσουμε για την άμεση υλοποίησή του. Η κριτική που υφίσταμαι όλο αυτό τον καιρό στο Eurogroup έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας», είπε επίσης ο κ.Στουρνάρας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη φορολογική μεταρρύθμιση που δρομολογείται και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, ο υπουργός είπε ότι «θα υπηρετεί την βασική αρχή ότι όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στη διάσωση της χώρας μας, βάσει των δυνατοτήτων μας».

«Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε για το 2011 ετήσια εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, είναι ενδεικτικό της άδικης φορολόγησης εισοδημάτων και της ανισομερούς κατανομής των βαρών στους απασχολούμενους. Κατανοώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο αλλά μιας και έχω την ευκαιρία να μιλώ σε ιατρικό συνέδριο, θέτω υπόψη σας την ανάγκη συμβολής όλων, με βάση όσα
αναλογούν στον καθένα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, ο κ.Στουρνάρας ανέφερε ότι «η απόφαση του Eurogroup εξασφαλίζει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να γίνουν βιώσιμες σε μόνιμη βάση. Με τα κεφάλαια 16 δισ. που θα λάβουν οι τράπεζες την επόμενη βδομάδα και άλλα 7,2 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και την άνοδο του δείκτη καταθέσεων που εμφανίζει συνεχή αύξηση, θα ενισχυθεί τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και η κεφαλαιακή του επάρκεια και η αξιοπιστία του. Έτσι θα αρχίσει πάλι το τραπεζικό σύστημα να δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στην αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός είπε ότι: «επιταχύνουμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις, ξεκινάει η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Επιμένω, ότι το κύριο όφελος από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσω των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, αλλά κυρίως η επίπτωση που έχουν στην πραγματική οικονομία οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν και των νέων θέσεων εργασίας που θα ανοίξουν».

Ο κ.Στουρνάρας έδωσε έμφαση στον κοινωνικό παράγοντα υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλους ανέργους. Έχουμε φτάσει στο ανώτατο σημείο, ιδιαιτέρως στην ανεργία των νέων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αντιστραφούν τα ποσοστά. Κεντρικός στόχος των πολιτικών μας είναι η αύξηση της απασχόλησης. Η εργασία δεν είναι απλώς ένας συντελεστής της παραγωγής. Η εργασία αναφέρεται στη ζωή των ανθρώπων, τις ελπίδες τους και τις επιδιώξεις τους. Θα αναζητήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία για να μπορέσουμε να δώσουμε σε κάθε πολίτη σιγουριά και προοπτική για να μπορέσει να φτιάξει και πάλι τη ζωή του».

Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι:«δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση που περνάει η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε και συνεχίζει να δοκιμάζεται. Πολλοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, περνούν δύσκολα και δεν πιστεύουν σε τίποτα και σε κανέναν που υπόσχεται καλύτερες μέρες. Ξέρω ότι για πολλούς από τους συμπολίτες μας, το να μιλά κανείς για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες δουλειές είναι άπιαστο όνειρο.

» Όμως θέλω να πιστεύω ότι το 2013 ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Έχουμε πλέον τη μοναδική εθνική ευκαιρία, το αμέσως επόμενο διάστημα, με σχέδιο,  βούληση και με πολιτική συναίνεση να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Πιστεύω στις δυνατότητες της χώρας μας, στις υποδομές, στο φυσικό της πλούτο και στη γεωστρατηγική της θέση».
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...