Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Στα άκρα κυβέρνηση - φαρμακοποιοί


Στα άκρα κυβέρνηση - φαρμακοποιοί



.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λυκουρέντζος πήρε μήνυμα από τον Πρωθυπουργό να βάλει τέλος στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι έχουν αναστείλει την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Έτσι, το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας με γραπτή δήλωσή του ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων όλης της χώρας, αποσυνδεδεμένη μάλιστα από τα προγράμματα διημέρευσης και διανυκτέρευσης. Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου θα καθιερωθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Σάββατο το ΔΣ του ΠΦΣ, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις
κινητοποιήσεις και την τρέχουσα εβδομάδα. Διεκδικούν την αποπληρωμή του υπολοίπου των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για το 2011 και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012, συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, καθώς και την απόσυρση της διάταξης που επιβάλει rebate 5% (επιστροφή χρηματικού ποσού επί του μηνιαίου τζίρου στα Ταμεία).

Ο κ. Λυκουρέντζος υποστηρίζει στη δήλωσή του ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει κανονικά τα φαρμακεία, αφού καθίσταται υπερήμερος μετά την πάροδο 60 ημερών, καθώς και ότι οι φαρμακοποιοί είναι ιδιαιτέρως ευνοημένοι όσον αφορά τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με όλους τους υπολοίπους παρόχους του Οργανισμού. Σημειώνει δε ότι ο κλάδος έχει εισπράξει 2,28 δισ. ευρώ.

«Δυστυχώς», συνεχίζει ο κ. Λυκουρέντζος, «οι φαρμακοποιοί συνδικαλιστές με τις πρόσφατες αποφάσεις τους διακόπτουν την πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας. Εκβιάζουν, για μια ακόμη φορά, την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσω της αδικαιολόγητης συνέχισης των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.Είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε τη με κάθε δυνατό μέσο απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

- Με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών και αποκλείονται οι μεσάζοντες φαρμακευτικοί σύλλογοι οι οποίοι λειτουργούν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των μελών τους.

- Με διάταξη νόμου, η οποία κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης.

- Αφαιρείται η δικαιοδοσία επιβολής χρηματικών ποινών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους στα μέλη τους τα οποία εργάζονται με ελεύθερο ωράριο σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4052/12, άρθρο 15 και οι μέχρι σήμερα επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται, ενώ καλούνται οι διοικήσεις των συλλόγων να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά.

- Τέλος, επειδή η συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών αθέτησε την πρόσφατη και προφορική συμφωνία της 26ης Νοεμβρίου 2012, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, «περί αναστολής των κινητοποιήσεων και εύρυθμης λειτουργίας των φαρμακείων», οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισοτίμως προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο.

«Από όποια πλευρά επιδεικνύεται αδιαλλαξία, μόνον αρνητικές συνέπειες προκαλούνται για την πλευρά αυτή και εν προκειμένω για τον κλάδο των φαρμακοποιών. Οι ελληνίδες και οι έλληνες φαρμακοποιοί καλούνται να αξιολογήσουν το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην τακτική των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος και προειδοποίησε: «Οποιες άλλες αποφάσεις ακολουθήσουν, στην ίδια αιτία θα οφείλονται, αν άμεσα δεν ανασταλούν οι αδικαιολόγητες κινητοποιήσεις, τις οποίες με πρωτοβουλία τους και εισηγήσεις τους οι συνδικαλιστές επιβάλλουν».
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...