Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Επιχείρηση «Κυβερνητική Συνοχή»


Επιχείρηση ενίσχυσης της κυβερνητικής συνοχής βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μέγαρο Μαξίμου, με στοχευμένες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά. Η προσπάθεια κορυφώνεται με την κρίσιμη διαβούλευση των κυβερνητικών εταίρων για το νέο Φορολογικό, όπου πέραν των πρωθυπουργικών οδηγιών για αναδίπλωση σε βασικές πτυχές του αρχικού σχεδίου (αλλαγές στην κλίμακα και ουσιαστική στήριξη τριτέκνων - πολυτέκνων), έχει δοθεί ρητή εντολή από τον κ. Σαμαρά προς το οικονομικό επιτελείο «να περάσουν στον νέο νόμο και θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ».
Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η εντολή δεν υπαγορεύεται μόνον από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πεδίο συναίνεσης για το Φορολογικό και να αποφευχθούν τυχόν
κλυδωνισμοί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών εταίρων, αλλά και επειδή ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι είναι πρωταρχικής σημασίας στην παρούσα συγκυρία να εκπέμψει ο τρικομματικός συνασπισμός μια εικόνα σύμπνοιας και κοινού βηματισμού.

Είναι προφανές ότι η επιχείρηση «Συνοχή» είναι απότοκος του έντονου προβληματισμού που επικρατεί στο Μαξίμου για την εύθραυστη εικόνα της τρικομματικής συνεργασίας, την οποία επέτεινε και η πολιτική κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου που, όπως αναφέρουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν αιφνιδίασε μόνον τον κ. Βενιζέλο, αλλά και τον κ. Σαμαρά.
Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η κοινοβουλευτική αριθμητική δημιουργεί νέες ισορροπίες, καθώς η δύναμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή περιορίζεται στις 150 έδρες και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ρήξεις, ιδίως με τη ΔΗΜΑΡ, στους βουλευτές της οποίας βασίζεται πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία.
Σε αυτό το σκηνικό ο κ. Σαμαράς φέρεται ότι έχει καταλήξει πως το αντίδοτο είναι να κινηθούν στο εξής οι τρεις εταίροι ως συμπαγής ομάδα και να λειτουργήσουν συντονισμένα εντός και εκτός Βουλής. Το μήνυμα είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει «να δώσει χώρο» σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το Φορολογικό, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί ένα μεγάλο τεστ για την κυβερνητική συνοχή που, ταυτόχρονα, παρέχει και την ευκαιρία για κοινή δράση των τριών εταίρων.

Οι οδηγίες του Πρωθυπουργού προς το υπουργείο Οικονομικών για «σύμπτυξη προτάσεων» κρύβονται πίσω από την αποδοχή μιας σειράς από θέσεις που προβάλλουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ - και αυτό πιθανότατα είναι το «κλειδί» για την τελική συμφωνία των εταίρων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις της Ιπποκράτους για τους μισθωτούς με μπλοκάκι ή τη διαφορετική μεταχείριση των κατ' επάγγελμα αγροτών από εκείνους που συμπληρώνουν το εισόδημά τους από παράλληλες αγροτικές καλλιέργειες (μικροελαιοπαραγωγούς κ.ά.), καθώς και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τη φορολογική μεταχείριση των ανέργων και τον διαχωρισμό των εισοδημάτων από ενοίκια.
Αλλά το Φορολογικό δεν είναι το μόνο πεδίο μέσα από το οποίο ο κ. Σαμαράς προσδοκά να έρθουν πιο κοντά οι τρεις εταίροι. Με τον ίδιο στόχο το Μαξίμου προωθεί:

Τη στελέχωση των ΔΕΚΟ. Η διαδικασία επιλογής των νέων διοικήσεων, που τύποις θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά αποφασίζονται από την επιτελική ομάδα των τριών εταίρων (Δημήτρης Σταμάτης, Στέλιος Αγγελούδης, Δημήτρης Χατζησωκράτης), βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κατανομή θέσεων γίνεται στη βάση του 50-50, ανάμεσα σε στελέχη που προέρχονται από τη ΝΔ και σε στελέχη που υποδεικνύουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, καθώς ο κ. Σαμαράς αναγνωρίζει ότι οι δύο εταίροι υποεκπροσωπούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο και θεωρεί σκόπιμο να είναι εμφανής η παρουσία τους στον ευρύτερο κυβερνητικό μηχανισμό.

Τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου, το οποίο θα συγκροτούν στελέχη των τριών εταίρων, με στόχο την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, την αντιμετώπιση εσωτερικών κρίσεων και την κοινή δράση στη Βουλή σε όσες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο. Το θέμα έχει συζητηθεί διεξοδικά μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, ενώ εκτιμάται ότι η λειτουργία της ομάδας θα εμπεδώσει και την εικόνα ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μακράς πνοής.

Στις αρχές του νέου έτους
Με βασικό γνώμονα την ενίσχυση της κυβερνητικής συνοχής προεξοφλείται ότι θα αποφασιστούν και οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες μετατίθενται για τις αρχές του νέου έτους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να υπάρξει μεγαλύτερη και με κεντρικά στελέχη εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ενώ σε νέα βάση θα κινηθούν και οι συσκέψεις των τριών αρχηγών (με εξειδίκευση ατζέντας κ.λπ.).  
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...