Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Αναμένουν ξένους επενδυτές για 28 κτίρια του Δημοσίου

Επενδυτές από το εξωτερικό αναζητεί κατά κύριο λόγο το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας για την αξιοποίηση μέσω της πώλησης και της επαναμίσθωσης των 28 κτιρίων του Δημοσίου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και ελληνικό ενδιαφέρον.
Από το Ταμείο αναφέρουν ότι θα υπάρχει ευελιξία στη διαγωνιστική διαδικασία. Ετσι, αν ένας επενδυτής ενδιαφερθεί ακόμη και για ένα μεμονωμένο κτίριο, εφόσον δώσει υψηλό τίμημα θα αναδειχθεί και πλειοδότης. Σημειώνουν πάντως ότι ανάμεσα στα 28 υπάρχουν πολλά κτίρια παραμελημένα, άδεια εδώ και καιρό και πολύ χαμηλής εμπορικής αξίας, όπως εφορίες και αστυνομικά τμήματα.

ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Κτίρια που μεταξύ των 28 θεωρείται ότι μπορούν πιο εύκολα να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι όσα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, κοντά σε σταθμούς του Μετρό, όπως η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (απέναντι από τον σταθμό
Μετρό των Αμπελοκήπων) ή το κτίριο της ΕΛΣΤΑΤ (επί της οδού Πειραιώς). Στην ίδια κατηγορία ανήκουν το κτίριο που στεγάζει το υπουργείο Εσωτερικών επί της Βασιλίσσης Σοφίας (7.567 τ.μ.), το υπουργείο Πολιτισμού επί της λεωφόρου Θηβών (44.803 τ.μ.) κοντά στον Ελαιώνα, και αυτό της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων στο Μοσχάτο (28.159 τ.μ.).
Ενδιαφέρον επίσης μπορεί να υπάρξει για τα κτίρια που στεγάζουν τα υπουργεία Υγείας επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι (29.000 τ.μ.) και Παιδείας, επίσης στο Μαρούσι (28.575 τ.μ.). Στην κατηγορία όσων ακινήτων κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα ανήκουν οι 13 εφορίες ανά την Ελλάδα και τα διάφορα αστυνομικά τμήματα.
Η έναρξη του διαγωνισμού για το sale & lease back, τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2013 και η ολοκλήρωσή του το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους.
Βορειοευρωπαϊκές επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, εισηγμένες ή μη, αλλά και μεμονωμένοι επιχειρηματίες, όπως Ελληνοαμερικανοί με χαρτοφυλάκια ακινήτων, μπορεί να ενδιαφερθούν για κάποια από τα μεμονωμένα κτίρια του προγράμματος. Αυτή είναι η αίσθηση τραπεζικών στελεχών και ανθρώπων της αγοράς real estate, που σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα. Τέτοιες επενδυτικές εταιρείες που επενδύουν σε κτίρια-φιλέτα υπάρχουν σε Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα εμφάνιση στην ελληνική αγορά επιχειρηματίες από την ομογένεια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ελληνοαμερικανού επιχειρηματία που απέκτησε πρόσφατα 14 ακίνητα της Εμπορικής. Από πλευράς ελληνικών τραπεζών, στελέχη του χώρου εξηγούν ότι είναι μειωμένες οι πιθανότητες εμπλοκής των δύο μοναδικών επενδυτικών εταιρειών, της Εθνικής και της Eurobank, που λόγω της μεταξύ τους συγχώνευσης έχουν άλλες προτεραιότητες. 
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...