Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Moody’s: Ζοφερές προβλέψεις



Σήμα κινδύνου για την ευρωζώνη από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, που μιλά για φόβο… πολλών χρεοκοπιών!

Ο διεθνής οίκος προειδοποίησε χθες πως η ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται η κρίση απειλεί το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί η πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών, συμπεριλαμβανομένης και της ευρισκόμενης σε διαδικασία PSI Ελλάδα.

Το καμπανάκι χτύπησε ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup ως υπογράμμιση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κρίση χρέους, καθώς, σύμφωνα με τον Moody's, όσο περισσότερο διαρκέσει η κρίση ρευστότητας, τόσο ταχύτερα θα συνεχίζουν να ανακύπτουν κίνδυνοι χρεοκοπίας.

Μια άλλη ζοφερή προοπτική συνίσταται στο γεγονός πως αν ξεκινήσει το ντόμινο των χρεοκοπιών θα αυξηθεί ο κίνδυνος μία ή και περισσότερες χώρες της ευρωζώνης όχι μόνο να κηρύξουν στάση πληρωμών, αλλά και να αποχωρήσουν από το ευρώ!

Η έκθεση του διεθνούς οίκου δεν είναι αστήρικτη, αλλά προφανώς αποσκοπεί και στην άσκηση πίεσης προς το Βερολίνο, προκειμένου να αλλάξει στάση όσον αφορά στην λειτουργία της ΕΚΤ.

Πολύ περισσότερο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, προηγουμένη της ημέρας που συνεδριάζει (σήμερα) το Eurogroup.

Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ η ζώνη του ευρώ στο σύνολό της κατέχει τεράστια οικονομική δύναμη, θεσμικές αδυναμίες εξακολουθούν να εμποδίζουν την επίλυση της κρίσης, επιβαρύνοντας τις αξιολογήσεις.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ζώνη του ευρώ πλησιάζει σε ένα σταυροδρόμι, που οδηγεί είτε σε στενότερη ολοκλήρωση ή σε μεγαλύτερο κατακερματισμό.

Βέβαια, η άποψη του οίκου είναι πως η ευρωζώνη θα διατηρηθεί χωρίς περαιτέρω προβλήματα εκτεταμένης χρεοκοπίας, αλλά, προστίθεται, η πολιτική βούληση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης θα ανακύψει μόνο μετά από μία σειρά από σοκ, που ενδέχεται να οδηγήσουν στο να χάσουν την πρόσβασή τους στις αγορές περισσότερες χώρες για μια μεγαλύτερη περίοδο, καθιστώντας αναγκαία την προσφυγή τους σε ένα πρόγραμμα στήριξης.
pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου