«Οι τράπεζες δε θέλουν να βοηθήσουν τους δανειολήπτες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπος Περβανάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Ως μεγάλη δικαστική νίκη των δανειοληπτών σε βάρος τραπεζών, η οποία μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο και για άλλες περιπτώσεις, χαρακτηρίζει την απόρριψη από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε μεγάλο ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για αναγκαστική προσημείωση ακινήτου οφειλέτη, ο οποίος αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.
Την ίδια ώρα ασύμφορη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει την προσπάθεια εξώδικης ρύθμισης χρεών με βάση το νόμο 3869/2010 για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Καταναλωτή, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στις τράπεζες για την αρνητική στάση τους απέναντι στο μέτρο.
Σύμφωνα με τη νομική εκπρόσωπο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Μαρία Κριτζιώτη, ο δανειολήπτης που δικαιώθηκε είχε πάρει επαγγελματικό δάνειο ύψους περίπου 50.000 ευρώ το 2006 από τράπεζα. Κατέβαλλε τις δόσεις του κανονικά μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, όταν εξαιτίας της κρίσης δήλωσε αδυναμία πληρωμής. Την ακίνητη περιουσία του ο οφειλέτης είχε μεταβιβάσει από το 2010 στα παιδιά του, κάτι που διαπίστωσε ύστερα από έρευνα στο υποθηκοφυλακείο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε αγωγή διάρρηξης της πράξης μεταβίβασης και σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για αναγκαστική προσημείωση ακινήτου του δανειολήπτη. Τελικά, όπως είπε η κ. Κριτζιώτη, το δικαστήριο απέρριψε
την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της τράπεζας, επειδή θεώρησε ότι δε μεταβίβασε δολίως τα ακίνητα στα παιδιά του.
«Πρόκειται για τεράστια νίκη των παρανόμως από τις τράπεζες υπερχρεωμένων πολιτών σε βάρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο εκμεταλλεύεται διάφορα ''παραθυράκια'' στην ισχύουσα νομοθεσία και στηριζόμενο στο νόμο των πιθανοτήτων προσπαθεί να κάνει αφαίμαξη, ακόμη και της τελευταίας ρανίδας του αίματος των δανειοληπτών. Οπως φαίνεται, ωστόσο, κάτι που ο σύλλογός μας έχει επισημάνει επανειλημμένως, οι πρακτικές των τραπεζών να προσημειώνουν και να κατάσχουν ακίνητα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι νόμιμες και γι' αυτό στη συγκεκριμένη υπόθεση το δικαστήριο έδωσε ηχηρή ''σφαλιάρα'' στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης ήταν μέλος μας και η εν λόγω υπόθεση μας οπλίζει με περισσότερα νομικά επιχειρήματα για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος του συλλόγου, Χαράλαμπος Περβανάς.
Δεν «περπατάει» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
Μόλις σε μία περίπτωση από τις συνολικά 2.194 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιτεύχθηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ οφειλετών και πιστωτών (κυρίως τράπεζες), με βάση το νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Συνηγόρου του Καταναλωτή (ΣτΚ), ο οποίος χαρακτηρίζει την προσπάθεια ως ασύμφορη και αναποτελεσματική.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι οι πιστωτές ως επί το πλείστον εμφανίζουν μια σχεδόν καθολικά αρνητική στάση απέναντι στην προοπτική του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους οφειλέτες - καταναλωτές, με αποτέλεσμα ο Συνήγορος του Καταναλωτή να προβλέπει ότι θα είναι σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού και στις υπόλοιπες 2.471 αιτήσεις, στις οποίες επί του παρόντος εκκρεμεί η ολοκλήρωση του κύκλου των σχετικών διαδικασιών.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή τονίζει ακόμη ότι η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού πραγματοποιείται στο πλαίσιο δημόσιου προγράμματος δαπάνης 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για αμοιβές προς συμβεβλημένους δικηγόρους - μέλη δικηγορικών συλλόγων και ενώσεις καταναλωτών. Με δεδομένο ότι η εξωδικαστική ρύθμιση είναι μια διαδικασία αρκετά δαπανηρή για το κράτος, ιδιαιτέρως εν μέσω της τρέχουσας δυσάρεστης οικονομικής συγκυρίας και λαμβανομένου υπόψη ότι έχει αποδειχτεί παντελώς αναποτελεσματική για τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες, ο Συνήγορος του Καταναλωτή προτείνει «την αποδοτικότερη και πιο στοχευμένη αξιοποίηση των 1,5 εκατομμυρίου ευρώ του προγράμματος για τη χρηματοδότηση της δικηγορικής συμπαράστασης των οφειλετών κατά την πολύ ουσιαστικότερη και πιο χρήσιμη διαδικασία της δικαστικής ρύθμισης των χρεών τους ενώπιον των ειρηνοδικείων».
«Συνέχεια φωνάζουμε ότι οι τράπεζες δημιουργούν διάφορα εμπόδια στην προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, αφού στην ουσία δε θέλουν να βοηθήσουν τους δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και τώρα έρχεται ο Συνήγορος του Καταναλωτή και μας δικαιώνει. Ομως, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πολιτικοί που αφήνουν τους δανειολήπτες να πέσουν στο στόμα του λύκου», είπε ο κ. Περβανάς.
aggelioforos.gr