Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Spiegel: «Οι αποτυχημένοι μεταρρυθμιστές της Ελλάδας»


      
Spiegel: «Οι αποτυχημένοι μεταρρυθμιστές της Ελλάδας»Διόλου τιμητικές δεν είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των γερμανικών ΜΜΕ για τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της κυβέρνησης Παπαδήμου, με την ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel να κάνει λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι αποτυχημένοι μεταρρυθμιστές της Ελλάδας» το Spiegel Online δημοσίευσε αναλυτική ανταπόκριση του Ferry Batzoglou. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για αθέτηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές της και για κωλυσιεργία στις μεταρρυθμίσεις. «Η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο έχασε πάρα πολύ γρήγορα και τη λαϊκή εμπιστοσύνη. Διαρκείς διαμάχες παραλύουν το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ακόμη και οι πλέον επείγουσες μεταρρυθμίσεις έχουν "κολλήσει"», επισημαίνεται.

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου αντιμετώπισε μεν επιτυχώς δύο σημαντικές προκλήσεις: την εκταμίευση της έκτης δόσης και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Αλλά έκτοτε όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές (…) είτε δεν έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση είτε έχουν κολλήσει», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Φαινόμενα παράλυσης

Αναφερόμενος στη δρομολογούμενη ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI), ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «στο μεταξύ είναι σαφές ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τιναχτεί στον αέρα». Τις δυσκολίες εντοπίζει «στο ύψος των επιτοκίων, που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για τα νέα ομόλογα, αλλά και στην έκταση του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία, είναι αμφίβολο αν θα την τηρήσουν όλοι οι πιστωτές», σημειώνει.

Η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ χαρακτηρίζεται «εκρηκτική πολιτικά αφού κανένας πολιτικός δεν είναι πρόθυμος να υποστηρίξει νέα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας».

Το δημοσίευμα εντοπίζει την «παράλυση», όπως λέει χαρακτηριστικά, της κυβέρνησης Παπαδήμου στα εξής: «στις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στο "φιάσκο" της μείωσης θέσεων εργασίας στο δημόσιο (μόνο 1000 αντί 30.000 στην εφεδρεία), αλλά και στο κλείσιμο ή τη συγχώνευση δημοσίων φορέων, στην κωλυσιεργία εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και του σαθρού συστήματος υγείας, αλλά και στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων», σχολιάζει.

Κλείνοντας επισημαίνει την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε χρόνο-ρεκόρ. «Τέσσερις στους πέντε Έλληνες πιστεύουν στο μεταξύ ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση», λέει χαρακτηριστικά.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...