Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κακούργημα τα χρέη προς το Δημόσιο

Νομοθετικές ρυθμίσεις για να κλείσουν τα νομικά παράθυρα που εκμεταλλεύονται φοροφυγάδες προκειμένου να αποφεύγουν τις συνέπειες του νόμου αποφάσισαν να ζητήσουν ανώτατοι εισαγγελείς έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Αρειο Πάγο υπό τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό Ιωάννη Τέντε.
Η αναγκαιότητα των ρυθμίσεων προέκυψε από το γεγονός ότι πολλοί από τους συλληφθέντες για αδικήματα φοροδιαφυγής, όταν φτάνουν ενώπιον των ανακριτών ή των δικαστηρίων, επικαλούνται άλλους νόμους - κυρίως το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, και με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν την προσωπική τους ελευθερία ενώ δεν προστίθενται έσοδα στα ταμεία.
Αντίθετα, όπως επιμένουν εισαγγελικές πηγές, ο νόμος για την πάταξη της φοροδιαφυγής έχει φέρει ήδη αποτελέσματα και χρήματα στα ταμεία - περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ - υπό την απειλή των συλλήψεων και του φόβου του Αυτοφώρου.
Οι εισαγγελείς, γνωρίζοντας καλά από την πορεία των υποθέσεων ποιες είναι οι γκρίζες ζώνες του νόμου, προσανατολίζονται κατά πληροφορίες σε τρεις κατευθύνσεις:
- Τροποποιήσεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
- Ποινική αναβάθμιση σε κακούργημα του αδικήματος για τη μη καταβολή των χρεών προς το Δημόσιο, το οποίο μέχρι σήμερα τιμωρείται ανεξαρτήτως ποσού σε βαθμό πλημμελήματος (σ.σ. με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κακούργημα είναι μόνο η μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ).
- Αλλαγές στις προϋποθέσεις για την προφυλάκιση κατηγορουμένων για αδικήματα που αφορούν σε φοροδιαφυγή.
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν οι εισαγγελείς που έχουν την αρμοδιότητα για τα οικονομικά εγκλήματα, Νίκος Παντελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, εισαγγελείς Εφετών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννης Σακελλάκος και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...