Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Δεν είμαστε Παπούα! Είμαστε ζουλού;

Τα μισόλογα και οι λέξεις με τα διπλά νοήματα έχουν διαμορφώσει ένα άρρωστο σκηνικό.
Καταλαβαίνω τις εσωκομματικές στρατηγικές και τα παιχνίδια, δεν είμαι κανένας άμαθος από πολιτική, «ρομαντικός» που δεν αντιλαμβάνεται πως στο δημόσιο βίο η πολυπλοκότητα των καταστάσεων δεν επιτρέπει πάντα να λέγονται αυτά που πρέπει να γίνουν και να γίνουν αυτά που λέγονται. Πολιτική επιστήμη διδάσκω διάολε! Καταλαβαίνω τις σκοπιμότητες που προκύπτουν από την απόσταση ανάμεσα στα λόγια και τα έργα. Εξάλλου ακόμη και ο ίδιος ο Χάιντεγκερ, έλεγε, αν δεν κάνω λάθος, πως οι άνθρωποι είναι σαν τους οδοδείκτες: αλλού βρίσκονται και αλλού δείχνουν.
Όμως από το σημείο αυτό, μέχρι εκείνο όπου η πολιτική ζωή της χώρας να δίνει την εικόνα μιας πλήρους απουσίας θεσμών, και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, την αίσθηση μιας μοναρχίας παλιού τύπου που βρίσκεται σε κατάρρευση έχει μια σχετική απόσταση. Με απόλυτη ειλικρίνεια δηλώνω έκπληκτος για όλο αυτό το σκηνικό μηχανορραφίας που έχει στηθεί μέσα στο παλάτι του ΠΑΣΟΚ, γύρω από το ζήτημα της διαδοχής του Γ. Παπανδρέου.
Τα μισόλογα και οι λέξεις με τα διπλά νοήματα έχουν διαμορφώσει ένα άρρωστο σκηνικό. Θα ανοίξει ο πρόεδρος-μονάρχης το θέμα της διαδοχής του ή όχι; Έχει δικαίωμα να το καθυστερεί; Τι λέει το καταστατικό; Τι λένε τα στελέχη; Τι λένε οι κηπουροί; Όλοι χρησιμοποιούν μια διάλεκτο οικεία σε όσους έχουν εθιστεί μέσα σε συνωμοσίες παλατιού. Ο μονάρχης είναι στα τελευταία του, αλλά προς θεού μην του το πει κανείς και στεναχωρηθεί, αφήστε τον να το καταλάβει μόνος του. Εν τω μεταξύ ως τότε θα έχουν εξευτελιστεί για άλλη μια φορά οι θεσμοί, τα καταστατικά, η έννοια της δημοκρατίας μέσα στα κόμματα.
Χρειάζεται άραγε να πάρουν όλα τόσο δραματικό και μυστικοπαθή χαρακτήρα; Δεν μπορούν να εμπεδωθούν οι κανόνες της δημοκρατίας σε κόμματα που λειτουργούν υπό καθεστώς κοινοβουλευτισμού σαράντα σχεδόν χρόνια; Πόσο καιρό χρειάζονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα μέλη και οι ψηφοφόροι του, ώστε να αποδεχτούν πως ζουν σε ένα κανονικό κόμμα και δεν
χρειάζεται να δραματοποιούν μια συνηθισμένη αλλαγή ενός αποτυχημένου αρχηγού. Γιατί στην ουσία περί αυτού μιλάμε.
koinonikos syndesmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...