Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Αρχίζει η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ




«Μπορούμε να πάμε σε κούρσα διαδοχής, αλλά όχι σε... λεωφορείο διαδοχής». Με αυτήν τη φράση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας έδωσε χθες το έναυσμα της κούρσας για τη διαδοχή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας την κρυφή του επιθυμία να μην υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι. Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους άλλωστε είπε ξεκάθαρα «όχι» στην απελευθέρωση αγοράς υποψηφίων...

Την ίδια ώρα πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να μεταθέσει τις διαδικασίες όσο το δυνατόν αργότερα, κερδίζοντας χρόνο για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Σοσιαλιστική Διεθνή, πληροφορία που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα απογοητεύσει όσους περιμένουν να ανοίξει τα χαρτιά του στη συνεδρίαση του διευρυμένου με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Πολιτικού Συμβουλίου, πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη.

Ερωτηθείς για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «είναι ένας πολιτικός που θα τιμηθεί και θα αναγνωριστεί, όχι στο απώτερο μέλλον», φράση που επιδέχεται διττής ερμηνείας, με τις κακές γλώσσες να μιλούν για επιχείρηση... αποστρατείας του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τους πιο καλοπροαίρετους για θετική αποτίμηση της κυβερνητικής του θητείας, παρά τα λάθη που παραδέχθηκε ότι έγιναν από όλους.

Ο κ. Ρέππας πάντως αναφέρθηκε στα «καταστατικά όργανα και διαδικασίες που οριοθετούν το
πλαίσιο που πρέπει να σεβαστούμε», παραπέμποντας έτσι σε εκλογή αρχηγού από τη βάση. Ο ίδιος άλλωστε, ζήτησε να μην παγώσουν οι διαδικασίες αλλά και «να μην λειτουργούμε εν θερμώ», ενώ ζήτησε ισχυρό πολιτικό κέντρο, κάτι που ερμηνεύθηκε ως έμμεση αναφορά στα σχέδια που φέρεται να έχει ο πρώην πρωθυπουργός για αλλαγή στη σύνθεση των οργάνων του κόμματος, με συμμετοχή κορυφαίων υπουργών στο Πολιτικό Συμβούλιο. Τυχόν αλλαγή γραμματέα δε, φέρνει στο φως σενάρια για ανάληψη σχετικών καθηκόντων από τον Δημήτρη Ρέππα ή τον Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και η τοποθέτηση του Πάνου Μπεγλίτη την Πέμπτη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Εντωμεταξύ, κλειστά επιμένει να κρατά τα χαρτιά του ο Γιώργος Παπανδρέου, με βουλευτές και στελέχη του κόμματός του να «τσακώνονται» μεταξύ τους για το αν και κατά πόσον θα τα ανοίξει την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Οι ψυχραιμότεροι πάλι, παρατηρούν απλά την προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο, καθιστώντας σαφή πάντως την ενόχλησή τους. «Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να κάνει απολογισμό, δεν μπορεί να σφυρίζουμε αδιάφορα ότι τίποτα δεν συνέβη, ούτε μπορούμε να παριστάνουμε ότι απέναντι στον ελληνικό λαό συνεχίζουμε με την εντολή του 2009», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πέτρος Ευθυμίου, ενώ «αναγκαίο» χαρακτήρισε το άνοιγμα των διαδικασιών εντός της επόμενης εβδομάδας ο συνάδελφός του στο προεδρείο της ΚΟ Χρήστος Πρωτόπαπας, επιμένοντας πάντα στην τήρηση του καταστατικού και την προσφυγή στη βάση του κόμματος.

Βέβαιος ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνταντινόπουλος, στηλιτεύοντας εμμέσως την προεδρία Παπανδρέου και παρατηρώντας πως «το αρχηγικό κόμμα στην Ελλάδα έχει πεθάνει» και πως «αν θέλουν τα κόμματα να προχωρήσουν (...) πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκά και σοβαρά κόμματα». Ότι «το ΠΑΣΟΚ θα σκάσει με κρότο και θα χωριστεί σε πολλά κομμάτια», προειδοποίησε τέλος ο Κώστας Καρτάλης.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...