Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Κατσέλη: Οι αγορές κερδίζουν από την απερισκεψία της πολιτικής

Κατσέλη: Οι αγορές κερδίζουν από την απερισκεψία της πολιτικήςΣτην εκτόξευση των δημόσιων ευρωπαϊκών χρεών, την περίοδο 2002-08, λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της υψηλής ρευστότητας, απέδωσε τη σημερινή κρίση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργός και καθηγήτρια Οικονομικών Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αγορές πήραν θέση από το 2007».

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα «Debating on Europe and its currency: What’s best for Greece after all?», η κ. Κατσέλη υποστήριξε πως «οι αγορές έως και σήμερα κερδίζουν, επωφελούμενες από την απερισκεψία και τα λάθη της πολιτικής». Ειδικότερα για την Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων) και της δανειακής σύμβασης, προτού η κρίση εξαπλωθεί δραστικά και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, όπως ανέφερε.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη ρευστότητας για να «ξεμπλοκάρουν» τα αναπτυξιακά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ. Ανάμεσα σε άλλα, έκρινε απαραίτητη την παρέμβαση είτε της ΕΚΤ είτε του ESM στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού χρέους, εκτιμώντας ότι η άρνηση της Γερμανίας ίσως αποδειχθεί καταστροφική.

Ανέφερε ακόμη ότι μία ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ εκτιμάται ότι θα συνεπαγόταν ύφεση της τάξης του 6-7% στις χώρες - μέλη του ΟΑΣΑ.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...