Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ποινική δίωξη για «ξέπλυμα» στον Β. Παπαγεωργόπουλο



Ποινική δίωξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Για την ίδια πράξη, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, ασκήθηκε δίωξη εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια, του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών και νυν προέδρου του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη κι ενός υπαλλήλου - στελέχους των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δίωξη απήγγειλε ο αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, μετά την ολοκλήρωση σχετικής έρευνας στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων, στη μεγάλη υπόθεση της υπεξαίρεσης του δήμου, προσώπων. Για το σκέλος που αφορά το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σχηματίζεται νέα δικογραφία, ανεξάρτητη απ’ αυτήν της υπεξαίρεσης.

Η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά στο πολυσέλιδο πόρισμά της διαπίστωσε καταθέσεις στους κοινούς λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων και των συζύγων τους, που δεν συνάδουν με τα έσοδα που έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Πιο αναλυτικά, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του τέως δημάρχου βρέθηκε χρηματικό ποσό ύψους
1.000.040 ευρώ, ενώ τα ποσά στους λογαριασμούς του Μ. Ζορπίδη και του Μ. Λεμούσια είναι αντιστοίχως 6 εκατ. και 870.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον ανώτερο υπάλληλο του δήμου βρέθηκε κατατεθειμένο σε τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 160.000 ευρώ.

Οι παραπάνω, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να απολογηθούν για την εν λόγω υπόθεση στον γ΄ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, κατά την ανωμοτί εξέτασή τους σε προανακριτικό στάδιο, φέρεται να είπαν ότι πρόκειται για τους «κόπους μιας ζωής», ενώ έκαναν, παράλληλα, λόγο για καταθέσεις που προέρχονται από επενδύσεις.

Αντιθέτως, καμία ποινική διαδικασία δεν κινήθηκε για τους άλλους δύο πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών που εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι στην υπόθεση υπεξαίρεσης, Θεόδωρο Αθανάσαρο και Αναστάσιο Γερογιάννη, καθώς δεν βρέθηκε κάτι «μεμπτό» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες έχει απολογηθεί ήδη στον ανακριτή ο Παναγιώτης Σαξώνης, στο όνομά του οποίου εντοπίστηκαν τραπεζικές καταθέσεις και στοιχηματικά κέρδη ύψους 3.500.000 ευρώ. Ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας παραμένει προφυλακισμένος από το Μάιο του 2010 στις δικαστικές φυλακές Διαβατών.

Να σημειωθεί ότι το αμέσως προσεχές διάστημα ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, θα υποβάλλει την πρότασή του προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των 23 συνολικά κατηγορούμενων για την υπεξαίρεση, το ύψος της οποίας σύμφωνα με το πόρισμα της επιθεωρήτριας που πραγματοποίησε την έρευνα αγγίζει τα 51,4 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που δημοσίευσε, αποφάσισε τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του Μιχ. Λεμούσια, ο οποίος συμπλήρωσε το 6μηνο της προφυλάκισης.

Παπαγεωργόπουλος: Θα υπομείνω και αυτή τη δοκιμασία

Για πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του κάνει λόγο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β.Παπαγεωργόπουλος ο οποίος τονίζει ότι δεν υπάρχει το παραμικρό γκρίζο σημείο στην υπόθεση. Αναλυτικά η ανακοίνωση-απάντηση:

«Όλη μου η ζωή άλλωστε είναι μία δοκιμασία και μία προσφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 17 χρόνια αθλητής, Σημαιοφόρος της Ολυμπιακής Ομάδος, 17 χρόνια Βουλευτής, 2 χρόνια Υπουργός, 12 χρόνια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία 4 χρόνια δέχομαι μία πρωτοφανή επίθεση για λόγους που πιστεύω ότι όλοι οι Θεσσαλονικείς, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως, εύκολα αντιλαμβάνονται. Σήμερα ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν 1 εκ.€ των εισοδημάτων μου κατά τα τελευταία 12 χρόνια, όταν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα έσοδα εμού και της οδοντιάτρου συζύγου μου ανέρχονται στο ύψος των 2,2 εκ €.

Απευθύνομαι ευθέως προς κάθε Θεσσαλονικιό, προς κάθε συμπολίτη μου για να τον διαβεβαιώσω ξεκάθαρα κοιτώντας τον στα μάτια ότι τίποτε - απολύτως τίποτε - το γκρίζο δεν υπάρχει στην υπόθεση αυτή και θα με θυμηθεί όταν σύντομα ελπίζω αυτή η πλάνη τερματισθεί.

Το μόνο που ζητώ από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να προχωρήσει ταχύτατα η όλη διαδικασία.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...