Στο εσωτερικό της Γερμανίας οι δημόσιες συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τη φημολογούμενη αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη 1% το 2012 την οποία έφερε στο προσκήνιο το περιοδικό Focus. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ (και ατύπως εκτελών χρέη καγκελαρίου απουσία της Μέρκελ) έσπευσε να αρνηθεί την ύπαρξη ανάλογων σχεδίων στην κυβέρνηση με συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις οικονομικών συμβούλων της καγκελαρίας σε άλλα γερμανικά έντυπα που επισημαίνουν ότι «όποια κι αν είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη η Γερμανία θα διατηρηθεί έστω και σε οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Πάντως τις προηγούμενες ημέρες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για «επικίνδυνη κατάσταση» στην παγκόσμια οικονομία ενώ διευκρίνισε ότι οι φόβοι επικεντρώνονται στο ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς να κάνει καμία εξαίρεση για τη Γερμανία. Αντιθέτως η γαλλίδα πρόεδρος του Ταμείου «φωτογράφισε» τη γερμανική αλλά και τη γαλλική ηγεσία επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί επαρκώς η οικονομική κρίση.
Κι αν στη Γερμανία δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δυσκολότεροι από όσους προηγήθηκαν στον ευρωπαϊκό Νότο οι κυβερνήσεις (τουλάχιστον ορισμένες) παραδέχονται ότι έρχεται… βαρυχειμωνιά.
Στην Ισπανία ο νέος υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος δεν έχει και πολλούς λόγους για να κρύψει από τους συμπατριώτες τους την αλήθεια. Η νέα κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεν έχει κλείσει ούτε εβδομάδα στην εξουσία και μπορεί εύκολα να φορτώνει τα βάρη των ευθυνών στους προηγούμενους. Διότι τα βάρη της οικονομικής πολιτικής θα επωμιστούν ασφαλώς οι Ισπανοί φορολογούμενοι που μαθαίνουν τώρα δια στόματος του ντε Γκουίντος ότι «το νέο έτος θα είναι πιο δύσκολο» από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί και για το λόγο αυτό θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας και… υπομονή μέχρι να μειωθεί το εκρηκτικό ποσοστό ανεργίας. «Ας μην έχουμε αυταπάτες, τα δύο πρώτα τρίμηνα (του 2012) δεν θα είναι εύκολα ούτε για την ανάπτυξη, ούτε για την απασχόληση» ήταν το «χριστουγεννιάτικο μήνυμα» του υπουργού Οικονομικών. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 0,5% για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.
Στην Ιταλία η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι μετρά ήδη πολλές εβδομάδες όμως το κλίμα ελάχιστα διαφέρει. Σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες μελέτες των ινστιτούτων Coldiretti και Codacons οι Ιταλοί θα περάσουν την πιο δύσκολη εορταστική περίδο της τελευταίας 10ετίας καθώς η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει θεαματικά.
Τα έξοδα για δώρα σε φίλους και συγγενείς αλλά και για την αγορά του χριστουγεννιάτικου δέντρου και των συναφών διακοσμητικών ειδών θα είναι μειωμένα κατά 50 ευρώ ανά οικογένεια που αντιστοιχεί σε πτώση τουλάχιστον 30%. Οι μελέτες δείχνουν ότι ούτε οι εκπτώσεις δεν συγκινούν πλέον τους Ιταλούς που ετοιμάζονται να περιορίσουν ακόμα και τις αγορές σε φαγώσιμα και ποτά στρώνοντας ένα πρωτοχρονιάτικο τραπέζι λιτότητας.
ΤΟ ΒΗΜΑ online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου