Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Άρση του τραπεζικού απορρήτου για 11 βουλευτές που ξαφνικά έγιναν… φτωχοί - Πρόβλημα και με Άκη


      
Όπως προκύπτει από τα πόθεν έσχες των πολιτικών, 11 βουλευτές παρουσιάζουν μειώσεις των καταθέσεών τους ως και 400.000 ευρώ, χωρίς να υπάρχει κανένα παραστατικό αγοράς που να τις δικαιολογεί.

Εύλογα στη Βουλή ηγέρθησαν ερωτήματα, αν και κανένας πολιτικός δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις σε Ελβετική Τράπεζα και δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες.

Για τον λόγο αυτό, θα ζητηθεί η άρση του απορρήτου των καταθέσεων των «11»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε Ελβετική Τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει».
«Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βουλευτές που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία.

Όλα τα «πόθεν έσχες» για την Επιτροπή Ελέγχου είναι ανοικτά και κανένα δεν θα κλείσει αν δεν γίνει πλήρης διασταύρωση στοιχείων», τόνισε ο κ. Αργύρης συμπληρώνοντας ότι έστειλε επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας να ενημερωθεί η Επιτροπή αν υπάρχουν εμβάσματα στην Ελβετία Ελλήνων πολιτικών από το 2009 και μετά.

Έμφαση έδωσε ο κ. Αργύρης και και στο ότι για πρώτη φορά τα πόθεν έσχες θα είναι αναρτημένα στο διαδικτυακό κόμβο της Βουλής μετά το πράσινο φως που άναψε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «από το 2010 στα πόθεν έσχες των πολιτικών, θα υπάρχει μια καινοτομία. Θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Τράπεζα Δεδομένων με τα οικονομικά στοιχεία όλων των υπόχρεων πολιτικών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, Από εδώ και πέρα θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές οι οποίες και πρέπει να δικαιολογούνται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τους ελέγχους των πόθεν έσχες προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

- Δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός σε Ελβετική Τράπεζα.

- Δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά που να εμφανίζονται ότι έχουν κατατεθεί σε ξένες τράπεζες.

- 9 βουλευτές αγόρασαν διαμερίσματα και οι 6 από αυτούς τα πήραν με δάνεια.

- 5 βουλευτές έκαναν ανέγερση κατοικίας.

- 1 βουλευτής αγόρασε οικόπεδο.

- 6 βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχιο, οι πέντε από αυτούς αγόρασν μικρής αξίας και μόνο του ενός ήταν αξίας 100.000 ευρώ. - 3 ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με χρήση δανείου.

- 5 ευρωβουλευτές δείχνουν να έχουν μικρές μειώσεις εισοδημάτων ενώ 17 παρουσιάζουν μικρή αύξηση εισοδημάτων. - 15 βουλευτές εμφανίζονται να έχουν σημαντικές μειώσεις στις καταθέσεις τους .

Από αυτούς οι 4 δικαιολογούν τη μείωση αυτή, καθώς ο ένας αγόρασε οικόπεδο, ένας γραφείο, ένας αγροτεμάχιο και ένας μια μονοκατοικία.

Για τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής θα ζητηθεί να αιτιολογήσουν τη μείωση των καταθέσεων τους.
«Κανένα πόθεν έσχες δεν έχει κλείσει μέχρι να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων. Πολύ μεγαλύτερη αξία έχει να γίνει διασταύρωση στοιχείων αυτών που εμφανίζουν μειώσεις στις καταθέσεις τους παρά αυξήσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη τροποποίησης του νόμου καθώς όπως είπε «τα ελέγχονται με ένα όμως δεδομένο. Βάσει την δήλωση του υπόχρεου και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αγοράς ακινήτου για παράδειγμα ποτέ δεν δηλώνεται η πραγματική αντικειμενική του αξία».

Ανειλικρινές το πόθεν έσχες του Άκη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπή που ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων Ευάγγελο Αργύρη, από τις αναλυτικές εκθέσεις των ορκωτών λογιστών δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις του νόμου, πλην της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του τέως υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, για το έτος 2010 (χρήση 2009), «η οποία κρίθηκε ανειλικρινής», μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε και την άρση τραπεζικού απορρήτου, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου που απεφασίσθη από την Επιτροπή Ελέγχου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει παραπεμφθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, καθώς και στον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται πως στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2009, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δηλώνει εισοδήματα 100.955,87 ευρώ - και η σύζυγός του 150.000 ευρώ από την λήψη δύο δανείων 100.000 και 50.000 ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς αντίστοιχα.

Η ακίνητη ιδιοκτησία του πρώην υπουργού δεν παρουσιάζει μεταβολή από το 2008, καθώς τα δύο διαμερίσματα (59 και 142 τ.μ.) που δηλώνει στην Αθήνα, έχουν αγοραστεί το 2004, το διαμέρισμα που κατέχει στο Χαλάνδρι έκτασης 130 τ.μ. έχει αγοραστεί το 1990, το αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 2021 τ.μ. στην Εύβοια αγοράστηκε τμηματικά το 1983 και το 1986 - και η οικία του στην Κορινθία, έκτασης 147 τ.μ. επί οικοπέδου 469 τ.μ., αγοράστηκε το 1994.

Ο πρώην υπουργός δηλώνει καταθέσεις σε τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς - 2222 ευρώ και 2075 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 3000 ευρώ στην Eurobank από επισκευαστικό δάνειο και 4000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς από καταναλωτικό δάνειο, ενώ και η σύζυγός του έχει τραπεζικό λογαριασμό 225 ευρώ στην Citybank και κατέχει αυτοκίνητο 700 κ.εκ. που αγόρασε το 2007.



Τσοχατζόπουλος: «Το σήριαλ με το πόθεν έσχες μου κρατάει έναν χρόνο τώρα»


«Το "σήριαλ'' με την συγκεκριμένη δήλωση πόθεν έσχες κρατάει έναν χρόνο τώρα», απάντησε με δήλωσή του ο πρώην υπουργός. "

«Από την Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες της Βουλής, επανειλημμένα μου ζητήθηκαν και απέστειλα επιπρόσθετα στοιχεία, τόσο για την περιουσιακή μου κατάσταση, όσο και για τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς και την διαχρονική εξέλιξή τους (...)
Πρόκειται για μια πρωτοφανή έρευνα από την Επιτροπή, παράλληλα και με τον έλεγχο που επί έναν χρόνο διεξάγει το ΣΔΟΕ στα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία μου».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισημαίνει στη δήλωσή του πως το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που αγοράστηκε το Πάσχα του 2010, δηλώθηκε κανονικά στην φορολογική δήλωση του 2011, όπως κατά πάγια πρακτική συμβαίνει.

«Παρ' όλα αυτά, κατέθεσα στην Επιτροπή πόθεν έσχες ήδη από το φθινόπωρο του 2010, όλα τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία σε σχέση με το συγκεκριμένο ακίνητο (...) Όσον αφορά περιουσιακά στοιχεία που δήθεν δεν δικαιολογούνται, όπως έχω δηλώσει στην Επιτροπή, το συνολικό μη αναλωθέν κεφάλαιο προς κάλυψη τεκμηρίων για τα οικονομικά έτη 2003 έως 2010, ανέρχεται στο ποσό των 719.000 ευρώ, το οποίο καλύπτει οποιαδήποτε αγορά περιουσιακών στοιχείων και τα τεκμήρια διαβίωσής μου για το εν λόγω διάστημα μέχρι και σήμερα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...