Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τους έκατσε στον λαιμό


thumb

Το μαρτύριο της σταγόνας βιώ­νει η ηγεσία της Ν.Δ. μετά την έγγραφη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου και τη δανειακή σύμβα­ση. Η υπερψήφιση του προϋπολογι­σμού ήταν μία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους Ευρωπαίους όταν έστειλε την επιστολή των πέντε σημεί­ων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προ­κειμένου να αποδεσμευτεί η 6η δόση. Έτσι την Τρίτη, με βαριά καρδιά και ακόμα βαρύτερο... χέρι, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, τον οποίο πολλά στελέ­χη της Ν.Δ. χαρακτηρίζουν «προϋπολογισμό Παπανδρέου».
Αντιδράσεις
Το «ναι» του Σαμαρά στον προϋπο­λογισμό έφερε όμως μοιραία και μια σειρά προβλήματα σε ένα κομμάτι της βάσης της Ν.Δ., που είναι επιφυ­λακτικό στη συγκυβέρνηση. Οι αντι­δράσεις ήταν πολλές και έντονες, ωστόσο στη Συγγρού ευελπιστούν ότι η ιστορία δεν θα έχει συνέχεια και ότι αυτά τα στελέχη δεν θα... μετα­κομίσουν προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς.
«Από τη στιγμή που όλα τα κόμματα της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου», έλεγε στέλεχος της Ν .Δ., «πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα είναι περιορι­σμένα. Εκτός αν αυτοί που αντιδρούν επιλέξουν να πάνε στον... Τσίπρα».
Καλού κακού πάντως τα στελέχη της Ν.Δ. έλεγαν ως επιχείρημα στους βουλευτές που αντιδρούσαν, αλλά και στα στελέχη του κόμματος, ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα μα­κροημερεύσει και γι' αυτό δεν πει­ράζει που έδωσαν την ψήφο τους. Συγχρόνως η Συγγρού αποφάσισε να διαχωρίσει πιο πολύ τη θέση της σηκώνοντας περισσότερο τους αντιπο­λιτευτικούς τόνους.
Παρά το τηλεφώνημα μάλιστα του Παπαδήμου στον Σαμαρά να μειώσει την ένταση και παρά τη δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. ότι θα το πρά­ξει, τα πράγματα δείχνουν μάλλον το... αντίθετο.
Οι πληροφορίες λένε ότι, αμέσως μετά τις γιορτές, οι... κορώνες του Μιχελάκη θα ενταθούν, αφού η Ν.Δ. θέλει να δείξει πάση θυσία στους ψηφοφόρους της ότι συμμετέχει μεν στην κυβέρνηση, αλλά
δεν σκοπεύει να χρεωθεί τα πεπραγμένα των κυ­βερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Δεδομένου δε ότι ο Σαμαράς «έλυ­σε» το θέμα των εκλογών λέγοντας ότι «δεν είναι αγκαλιά με το ημερο­λόγιο» και πιστεύοντας ο ίδιος και τα στελέχη του ότι πιθανότερη ημε­ρομηνία να στηθούν κάλπες είναι η 18η Μαρτίου, η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να κερδίσει τις δεξιές ψήφους που... «αποδήμησαν» μετά το «ναι» στη συ­γκυβέρνηση.
Διχάζουν
Σαν να μην αρκούσε ο προϋπολο­γισμός, οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν μπροστά τους έναν νέο Γολγοθά. Την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου, με το οποίο είχαν διαφω­νήσει εξ αρχής έντονα, αφού πρακτι­κά σημαίνει νέα σκληρότερα μέτρα το 2012. Οι ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν κλείνουν εκκρεμότητες της κυ­βέρνησης Παπανδρέου, τις οποίες ο Βενιζέλος ήθελε να περάσει από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.
Την ίδια στιγμή η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου και ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουν οι υπουρ­γοί της φαίνεται ότι διχάζουν και τα κορυφαία στελέχη της Συγγρού. Έτσι, πριν από μερικές μέρες δημιουργή­θηκε ένταση ανάμεσα στον Δ. Αβρα­μόπουλο, τον κοινοβουλευτικό εκ­πρόσωπο Κ.Μαρκόπουλο αλλά και τον Πρ. Παυλόπουλο.
Ο Αβραμόπουλος είπε ότι είναι «οξύμωρο να αντιπολιτεύεσαι την κυ­βέρνηση στην οποία συμμετέχεις».
Του απάντησε εμμέσως ο Μαρκόπου­λος, ο οποίος είπε ότι «απαιτείται να ελέγχεται, ακόμα και να αντιπολιτεύ­εται αυτή η κυβέρνηση, πρώτον, για­τί είναι αποιδεολογικοποιημένη πλή­ρως. Δεύτερον, γιατί έχει αναλάβει συγκεκριμένο έργο. Τρίτον, γιατί απο­τελείται κατά 80% από υπουργούς αποτυχημένους στη δουλειά τους».
Ακόμη πιο αυστηρός ήταν ένας πρώ­ην... επιτυχημένος της Ν.Δ., ο Προκό­πης Παυλόπουλος, ο οποίος είπε ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου επιβλήθη­κε από το εξωτερικό... Μην πιστεύουν κάποιοι ότι αυτό το πράγμα θα παρα­ταθεί. Ο Σαμαράς ήθελε εκλογές. Τα όσα συμφωνήθηκαν, συμφωνήθηκαν εν όψει της 6ης δόσης».
Με την τακτική «μαστίγιο και καρότο»
Κάποιοι πάντως ισχυρίζονται ότι τα όσα λέ­ει και κάνει ο Αβραμόπουλος είναι σε πλήρη συμφωνία με τον Σαμαρά και ότι οι δυο τους έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τη γνω­στή τακτική «μαστίγιο και καρότο». Δηλαδή οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση να εμφανίζο­νται συνεπείς με την κυβέρνηση και το κόμμα να ασκεί κριτική.
Σχολιάζοντας μάλιστα τα σενάρια που θέ­λουν τον Αβραμόπουλο να βρίσκεται πολύ κο­ντά στις θέσεις των πέντε νεοφιλελεύθερων, οι ίδιοι υπογράμμιζαν ότι ο υπουργός με τον καθένα απ' αυτούς έχει διαφορετική σχέση. «Άλλους τους σιχαίνεται και άλλους τους συ­μπαθεί».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εν τω μεταξύ ετοιμάζεται να εισπράξει συγχαρητήρια για τη συνε­τή στάση του στη Μασσαλία, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί θα μιλήσει στη γενική συνέλευση παρουσία των ομολόγων του, που πριν από λίγο καιρό τον επέκριναν για την τακτική που ακολουθούσε αρνούμενος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Φυσικά τη συγκεκριμένη στιγμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και τα γεγονότα υπέρ του - μετά την προειδοποίηση των οίκων αξιολόγησης για ολόκληρη την ευρωζώνη και τη Γερμανία - αφού, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, από την πρώτη στιγμή είχε επικεντρωθεί στην κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβου­λιών, όπως η έκδοση ευρωομολόγου.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου