Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Καταρρέει ο δικομματισμός;


thumb

Στα κατώτερα, μέχρι τώρα, όρια βρίσκεται ο δικομματισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κοινή γνώμη που αναζητεί νέα πολιτικά σχήματα διαφορετικής αντίληψης, τονίζει δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής».

Ειδικότερα, προκύπτει ότι τρεις στους τέσσερις πολίτες επιζητούν νέα πρόσωπα και σχήματα στη πολιτική σκηνή.
Παράλληλα, όπως διαφαίνεται από τη δημοσκόπηση, προβάδισμα παρουσιάζει η ΝΔ, με ποσοστό 20,7%, έναντι του ΠΑΣΟΚ, με 13% ενώ ακολουθούν το το ΚΚΕ 8,7%, ο ΛΑΟΣ 7,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,6% και το Πανελλήνιο Άρμα 2,3%.

Επιπλέον, το 4,2% εκφράζει προτίμηση για άλλο κόμμα, ενώ ένα 25,1% δηλώνει άκυρο-λευκό-αναποφάσιστοι.

Αναφορικά με το ζήτημα των εκλογών, το 40,3% των ερωτηθέντων επισημαίνει ότι προτιμάει να διεξαχθούν εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2013, το 37,9% δηλώνει Φεβρουάριο ή Μάρτιο ενώ το 17,1% μέσα στο 2012.
Σχετικά με το πιο κατάλληλο πρόσωπο για πρωθυπουργός, έδαφος κερδίζει ο Λουκάς Παπαδήμος, με ποσοστό 54,3%, καθώς ένας στους δύο ερωτηθέντες δηλώνει εκ των προτέρων ότι θα τον υπερψηφίσει, σε περίπτωση που συμμετάσχει στις εκλογές ως επικεφαλής συνδυασμού. Πάντως, ο κ. Παπαδήμος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός σε σύγκριση με τον Αντώνη Σαμαρά σε ποσοστό 54,3% έναντι 21,7% και με τον Γιώργο Παπανδρέου σε ποσοστό 71,8% έναντι 3,8%.

Συνολικά, βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης το 62,7% των ερωτηθέντων διατηρεί θετική άποψη για τον Παπαδήμο, έναντι 29,7% που δηλώνει το αντίθετο.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάτι: "Όχι" του εισαγγελέα για άσκηση κακουργηματικής δίωξης

Αρνητική απάντηση έλαβε, από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της τραγωδίας στο  Μάτι  από την πυρκαγιά του Ιο...