Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Αδιέξοδα με δόσεις



Εκτός από την επικοινωνία, υπάρχει και η κοινωνία. Η θριαμβολογία για τη συμφωνία του Eurogroup δεν πείθει ούτε καν τους εμπνευστές της. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν ότι οι δεσμοί τους με την πλειοψηφία των πολιτών διαρρηγνύονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε τη βούληση να κάνουν κάτι άλλο πέρα από συντήρηση των στερεοτύπων στη βάση των οποίων, διαχρονικά, πολιτεύονται.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι με την εκταμίευση του πρώτου μεγάλου μέρους της δόσης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και την αποπληρωμή κρατικών χρεών σε ιδιώτες θα αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς και θα δημιουργηθεί κλίμα ανάταξης. Ευελπιστεί ότι θα επιταχυνθεί η
απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσουν άμεσα, στις αρχές του 2013, τα μεγάλα έργα, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για ένα γύρο πρωτευουσών, από την Ντόχα του Κατάρ ως τη Μόσχα και από το Πεκίνο ως την Ουάσινγκτον, σε αναζήτηση επενδύσεων που δεν πρόκειται να έρθουν αν δεν αλλάξουν οι δομές της διοίκησης, αν δεν αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, αν δεν υπάρξει σταθερό και ορθολογικό φορολογικό σύστημα. Και προς αυτή την κατεύθυνση δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε πάθος.

Φορομανείς και αμετανόητοι
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως έχει γίνει γνωστό από τις διαρροές, θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνική πλειοψηφία. Για την ώρα παρακολουθούμε μια ελεγχόμενη ενδοκυβερνητική ένταση λόγω των ενστάσεων που εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά. Ωστόσο οι διαφωνίες τους εστιάζονται σε επιμέρους ρυθμίσεις (λ.χ. στην κατάργηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά) και όχι στη φιλοσοφία της ρύθμισης. Όμως το πρόβλημα έγκειται στη θεμελιακή επιλογή που έκανε το οικονομικό επιτελείο να διαχειριστεί για μία ακόμη φορά την πελατειακή συνεννόηση με ισχυρές συντεχνίες που φοροδιαφεύγουν και να μετακυλίσει ακόμα μεγαλύτερα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους, που ήδη βρίσκονται σε αδυναμία τακτοποίησης των οφειλών τους.
Με την ιστορία της λίστας Λαγκάρντ να έχει ρίξει βαριά σκιά πάνω στο σύστημα εξουσίας, η κυβέρνηση αποδεικνύει εκ νέου ότι αντιμετωπίζει την κοινωνική δικαιοσύνη ως σύνθημα και ότι δεν έχει τη βούληση να δώσει λύση στο πρόβλημα της παραοικονομίας, να θίξει συμφέροντα και να ενοχλήσει τα λόμπι που παραδοσιακά εξαιρούνται από την εκπλήρωση υποχρεώσεων έναντι του κράτους. Υποτίθεται ότι θα έφερναν το αμερικανικό μοντέλο και αντί γι’ αυτό προωθούν ένα άκρως αντιαναπτυξιακό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο δίνει το τελειωτικό χτύπημα στους έντιμους φορολογούμενους και τους εξωθεί στην ακραία αγανάκτηση και στην αναζήτηση ημιπαράνομων δρόμων αυτοπροστασίας.

Ανασχηματισμός όχι πολύ αργότερα
Όπως όλα δείχνουν, το κυβερνητικό σχήμα θα αλλάξει μετά τις γιορτές, αφού δηλαδή έχει διασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης. Αυτή είναι η καταρχήν πολιτική απόφαση, αλλά όταν έρθει η ώρα να λυθεί η σύνθετη εξίσωση είναι βέβαιο ότι θα ανακύψουν σοβαρά προβλήματα στη βάση εσωκομματικών υπολογισμών και αρχηγικών σχεδιασμών.
Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι περνούν περίοδο μέλιτος. Αντιλαμβάνονται ότι η σωτηρία του κόμματός τους και της δικής τους ηγεσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μακροημέρευση της κυβέρνησης, ώστε να περάσει το σκληρό 2013, με την ελπίδα ότι από το 2014 και μετά, εφόσον δεν μεσολαβήσει ατύχημα, θα διαφανεί μια κάποια προοπτική. Για το λόγο αυτό οι εντάσεις μεταξύ των Α. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αισθάνεται πολύ πιο άνετα στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση χάνουν, ειδικά το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, χωρίς ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να έχει αποκτήσει δυναμική κυριαρχίας. Μόνη σταθερά είναι η Χρυσή Αυγή ως τρίτο κόμμα, και αυτό κάνει ακόμα πιο περίπλοκη την έτσι κι αλλιώς ρευστή και απρόβλεπτη πολιτική κατάσταση.

Κεντροαριστερή ερημιά
Οι διεργασίες για την πολιτική έκφραση του χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται, αλλά εξακολουθούν να καθορίζονται από διαφόρων τύπων πριμαντονισμούς. Η κοινή εκδήλωση των έξι κινήσεων από το χώρο της κεντροαριστεράς την προηγούμενη εβδομάδα είχε ενδιαφέρον, κυρίως γιατί κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για πρώτη φορά. Ο Γ. Φλωρίδης τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος, και μάλιστα σύντομα, ο Γ. Μανιάτης, που εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ, και ο Ν. Μπίστης, που εκπροσώπησε τη ΔΗΜΑΡ, ενθάρρυναν τη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου το οποίο, δυνητικά, θα καταλήξει στη δημιουργία ενός νέου συμμαχικού πολιτικού φορέα.
Η ανάγκη πολιτικής επιβίωσης θα υποχρεώσει εκ των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο ενός κοινού μέλλοντος, αλλά αυτή τη στιγμή, και ελλείψει ηγετικής προσωπικότητας που θα μπορούσε να ενώσει και να εμπνεύσει, δύσκολα μπορεί να υποθέσει κανείς αν όλη αυτή η κινητικότητα τελικά θα παραμείνει τρικυμία στο ποτήρι ή όχι.

Η ρουτίνα της αντιπολίτευσης
ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή υπερψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες για τους χειρισμούς που οδήγησαν στο μνημόνιο. Η πρόταση δεν πέρασε λόγω της αντίθεσης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά το θέμα παραμένει ανοιχτό, καθώς έχει μεταβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία που σχηματίστηκε στη βάση των καταγγελιών του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη.
Η συζήτηση που έγινε στη Βουλή πριν από τη δικογραφία ήταν απολύτως αποκαλυπτική μιας αντιπαραγωγικής αντιπολιτευτικής ρουτίνας. Εισαγγελικός λόγος, φωνές, θεωρίες συνωμοσίας, έλλειψη ψυχραιμίας και κυρίως ενός πολιτικού διά ταύτα που θα μπορούσε να καθοδηγήσει τη ζαλισμένη από τα μέτρα και τα αλλεπάλληλα σοκ κοινή γνώμη σε ένα καθαρό συμπέρασμα που να βγάζει νόημα.

Μέτρα ξανά την άνοιξη
Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με νέες κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αναβρασμό στο χώρο της παιδείας και της υγείας, τη δικαιοσύνη σε υπολειτουργία και όλη τη δημόσια διοίκηση σε ημιπαραλυσία λόγω των αντιδράσεων στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Έρχονται αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές που με βάση το μνημόνιο πρέπει να γίνουν σε διάστημα λίγων μηνών προκαλούν δέος, με δεδομένες τις ελληνικές ταχύτητες και αγκυλώσεις.
Το μνημόνιο προβλέπει κι άλλα μέτρα δισεκατομμυρίων το Μάρτιο, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα αγγίξουν ξανά εισοδήματα, ο έλεγχος στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής θα είναι ασφυκτικός και τίποτα δεν δείχνει ότι η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει ή ότι, έστω, βλέπει λίγο πιο πέρα από τη σκιά της.
city press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου