Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Έλλειμμα, μνημόνιο και Εξεταστική: Ποιον συμφέρει η συγκάλυψη; Του Π.Παναγιώτου



Αναλαμβάνοντας τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα το 2009, ο κ. Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση για εγκληματική απόκρυψη του ελλείμματος και παραποίηση των δημόσιων στατιστικών στοιχείων και αφού σύστησε μία νέα ελληνική στατιστική υπηρεσία προχώρησε στη μεγαλύτερη αυξητική αναθεώρηση ελλείμματος που έχει πραγματοποιήσει ποτέ αναπτυγμένη χώρα. Το αποτέλεσμα ήταν ένας διεθνής πανικός που προκάλεσε μαζικές πωλήσεις ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και ελληνικών ομολόγων, οδηγώντας σε δραματική αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού, στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίων
και τελικά στην ελληνική και την ευρωπαϊκή κρίση. Άρθρο- έρευνα  του Πάνου Παναγιώτου, Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής. 
Με τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης τους πρώτους μήνες του 2010, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε να έχει δύο βασικές επιλογές: είτε να προχωρήσει σε μία γενναία αναδιάρθρωση κάνοντας το χρέος βιώσιμο ώστε η όποια δημοσιονομική προσαρμογή ακολουθούσε να μπορούσε να πετύχει χωρίς να δημιουργήσει ένα καταστροφικό κύκλο ύφεσης που θα ταλαιπωρούσε την Ελλάδα για δεκαετίες είτε να αποφύγει την αναδιάρθρωση και να επιχειρήσει το ακατόρθωτο, δηλαδή να καταστήσει το χρέος βιώσιμο ακολουθώντας μία αποπληθωριστική πολιτική βάναυσης λιτότητας 
Με σημαία του το επιχείρημα περί ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας επέλεξε το δεύτερο και μέσα σε λίγα χρόνια η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη ύφεση που καταγράφηκε σε αναπτυγμένο κράτος από τα τέλη του 1700 (στοιχεία BBC).

Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση πριν από το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος ενός εκ των υπουργών οικονομικών της, αρνήθηκε την κατηγορία για απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος και αντέστρεψε το τραπέζι, κατηγορώντας την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι φούσκωσε επίτηδες το έλλειμμα.

Σύντομα, ανώτατα στελέχη της καταργηθείσας ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας δημοσίευσαν στοιχεία και μελέτες που υποστήριξαν την κατηγορία για εσκεμμένη, παράτυπη και πιθανώς παράνομη αύξηση του ελλείμματος.

Τρία χρόνια και τρία Μνημόνια αργότερα, τα δύο κόμματα που αλληλοκατηγορήθηκαν ότι με δόλιες και εσκεμμένες πράξεις τους προκάλεσαν την χρηματοπιστωτική και στη συνέχεια την οικονομική ελληνική κρίση που κατέστρεψε την Ελλάδα, συγκυβερνούν, υποσχόμενα τη σωτηρία της, με το νέο Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης.

Πώς είναι, όμως, ποτέ δυνατόν να υπάρξει η παραμικρή ανάκτηση εμπιστοσύνης, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, χωρίς να αποκατασταθεί η αλήθεια για το γεγονός που πλήγωσε την Ελλάδα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία της εν καιρώ ειρήνης; Πώς θα μπορέσει να υπάρξει κοινωνική, πολιτική και τελικά οικονομική ανάρρωση αν δεν αναδειχθεί τί όντως συνέβη με το έλλειμμα της χώρας; Παραποιήθηκε προς τα πάνω ή προς κάτω, από ποιον, σε συμφωνία με ποιους και γιατί;

Πώς γίνεται να υπάρχει Έλληνας, πολιτικός ή πολίτης, που να μην επιθυμεί να αναδειχθεί διεθνώς η αλήθεια και να επιρριφθούν οι ευθύνες εκεί όπου πράγματι ανήκουν, διαλύοντας για πάντα το ραδιενεργό νέφος που έχει πέσει πάνω απ' ολόκληρη τη χώρα και που θα τη μολύνει για δεκαετίες;

Και όμως και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης αρνούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια απορρίπτοντας κάθε σχετικό αίτημα και επιλέγοντας την απόλυτη σιωπή.

Ποιον, όμως, προστατεύουν με αυτόν τον τρόπο; Τί κρύβεται πίσω από την ιστορία παραποίησης του ελλείμματος και των ελληνικών στατιστικών στοιχείων;
Πριν τρία χρόνια, μετά από μία σκληρή δικαστική διαμάχη, το Bloomberg υποχρέωσε την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED) να δημοσιεύσει μία σειρά εγγράφων σχετικών με τη μυστική διάσωση τραπεζών με τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών. Αυτή η νίκη της αμερικανικής δικαιοσύνης απέναντι στη FED έδωσε ελπίδες ότι θα ακολουθούσε μία αντίστοιχη νίκη της δικαιοσύνης στην Ευρώπη, όταν θα υποχρεωνόταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αποκαλύψει τα στοιχεία για το πώς η Goldman Sachs βοήθησε την Ελλάδα να αποκρύψει τμήμα του χρέους της και για το αν η ΕΕ γνώριζε την πραγματική οικονομική εικόνα της Ελλάδας πριν το 2009 ή όχι.

Δυστυχώς, φαίνεται πως η 'υπόθεση ελληνική κρίση' είναι πιο καυτή και από τα μυστικά δάνεια ύψους 10, περίπου, τρις δολαρίων που η FED παρείχε προς διάφορες τράπεζες, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε στις 29/11/2012 το αίτημα του Bloomberg για τη δημοσιοποίηση των σχετικών με την Ελλάδα στοιχείων και επέτρεψε στην ΕΚΤ να τα κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό λες και δεν είναι εξαιτίας αυτών που υποτίθεται ότι τα κράτη της Ευρωζώνης ανέλαβαν τη 'διάσωση' της Ελλάδας και σα να μη συνδέεται μ' αυτά η ευρωπαϊκή κρίση έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν το δικαίωμα να λάβουν γνώση αυτών.

Όσον αφορά, δε, σε εσωτερική έρευνα που επισήμως ξεκίνησε η αμερικανική FED το Φεβρουάριο του 2010 για την ανάμειξη της Goldman Sachs στην παραποίηση των ελληνικών στοιχείων για το χρέος και το έλλειμμα, τρία χρόνια αργότερα ακόμη δεν υπάρχει πόρισμα.

Έτσι, η ελληνική συγκυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αρνούνται να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση της αλήθειας για το αν, πότε, πώς και από ποιον παραποιήθηκαν τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θίγουν καν αυτό το θέμα αλλά αντίθετα σιωπούν.

Επειδή, όμως, με αυτήν ακριβώς την αιτιολογία, δηλαδή των παραποιημένων στατιστικών στοιχείων, και της χειρότερης της παρουσιαζόμενης οικονομικής κατάστασης, η Ελλάδα καταδικάστηκε εν μία νυχτί να βασανίζεται για δεκαετίες και επειδή στο όνομα της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας δεν πραγματοποιήθηκε μία γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πρέπει πάση θυσία η αλήθεια να αποκαλυφθεί και αυτό να μετατραπεί σε διαρκή απαίτηση όλων μας.

Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια ίσως αποδειχτεί ένα μικρό αρχείο με αποσπάσματα από συνεντεύξεις – ομιλίες του Γ. Παπανδρέου όταν, ως νέος Πρωθυπουργός της χώρας, υποστήριζε σε εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ πως είναι, πράγματι, η εσκεμμένη παραποίηση των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα (και το χρέος κ.α.) από την κυβέρνηση Καραμανλή που προκάλεσαν την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας και την ελληνική κρίση, οδηγώντας, τελικά, στο Μνημόνιο.

Αυτό το μικρό αρχείο με αποσπάσματα από τον ίδιο τον ιστότοπο του πρώην Πρωθυπουργού, παρατίθεται στη συνέχεια.

Επιπροσθέτως, παρατίθενται δύο κείμενα επεξηγηματικά του γιατί η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει γρήγορα σε αναδιάρθρωση του χρέους της, με την παράθεση στοιχείων από ειδικούς, τα οποία, όπως θα διαβάσετε στα αποσπάσματα, ο κ. Παπανδρέου παραδέχεται πως γνώριζε πριν αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Ο Γ. Παπανδρέου για το Έλλειμμα & τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία


Αποσπάσματα από συνεντεύξεις – ομιλίες Γ. Παπανδρέου για το ότι η εσκεμμένη παραποίηση των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα (και το χρέος κ.α.) από την κυβέρνηση Καραμανλή προκάλεσε την την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας και την ελληνική κρίση, οδηγώντας στο Μνημόνιο.
Συνέντευξη στο CNBC


Κτίριο Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2009 - Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο CNBC στη δημοσιογράφο: Caroline Cimenti

Γιώργος Α. Παπανδρέου: .... Δημιουργήσαμε μια νέα Στατιστική Υπηρεσία, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση κι έτσι κατορθώσαμε να διακρίνουμε το πραγματικό πρόβλημα και τη διόγκωση του ελλείμματος και είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.


Ζάππειο Μέγαρο, 13 Ιανουαρίου 2010 Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου προς στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Οι υποβαθμίσεις έγιναν λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και για την οποία ευθύνεται αυτό το τεράστιο χρέος και αυτό το τεράστιο έλλειμμα και τελικά, το έλλειμμα αξιοπιστίας, που είναι βεβαίως όλο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Πρώτα απ' όλα, λέμε αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Και αυτό είναι που θέλουμε να κατακτήσουμε αξιόπιστα και διεθνώς. Το ότι εμείς δείξαμε, ανοίξαμε τα χαρτιά μας, και είπαμε «αυτά είναι τα χρεωστούμενα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς». Τα κρύβαμε δηλαδή αυτά τα χρεωστούμενα; Βεβαίως, αυτό ξέρετε τι δημιούργησε; Τεράστια αναξιοπιστία διεθνώς. Αυτό πληρώνουμε. Πληρώνουμε ότι έλεγε η κυβέρνηση 6%, έλεγε καταρχήν 2,7% στον προϋπολογισμό, μετά έλεγε 3,7%, μετά έλεγε 6%, τον Ιούνιο και φτάσαμε στο 12,7%.

Εσείς που θα τα παρακολουθούσατε στο εξωτερικό, τι θα λέγατε; Θα λέγατε, μας κορόιδεψαν. Μία, δύο, τρεις, πόσες φορές; Άρα λοιπόν, έχουν εύλογα ερωτήματα. Αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση, όχι απλώς χρεοκοπία, αλλά δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίζαμε μια συνέχεια αυτής της κατάστασης, που δεν μπορούσε ούτε καν να εμφανιστεί ο προηγούμενος Πρωθυπουργός και να τον πιστέψουν.

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Το spread, ο δανεισμός, το κόστος των χρημάτων άνοιξε βεβαίως όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε φτάσει στο 12,7% ...

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Δυστυχώς, το τι βρήκαμε, πράγματι είναι για κλάματα. Δυστυχώς. Η κατάσταση είναι για κλάματα.
tvxs,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...