Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, αν αντέξει η χώρα...

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές, αν αντέξει η χώρα, λένε οι N.Y.T  . Την έμμεση παραδοχή έκανε σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ .
Την έμμεση παραδοχή ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί το «κούρεμα» που προτείνει το ΔΝΤ για την μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές, έκανε η καγκελάριος Μέρκελ  σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη εφημερίδα Bild. Η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Μέρκελ θα προτάξει την επιβίωση της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι των εκλογικών υπολογισμών της, υποστηρίζει με το κύριο άρθρο της η εφημερίδα “New York Times” καθώς η κεντρική θέση που εκφράζει είναι ότι το «μεγαλύτερο λάθος» στην τελευταία συμφωνία  Eurogroup και  ΔΝΤ για την Ελλάδα, είναι ότι «εξαρτά οποιαδήποτε ανακούφιση του ελληνικού χρέους από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας».

Αναλυτικότερα:
Bild
«Όταν η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει της δαπάνες με τα έσοδά της χωρίς να αναλαμβάνει νέα χρέη, θα πρέπει να κοιτάξουμε την κατάσταση και να την αξιολογήσουμε» απάντησε η κ. Μέρκελ στην Bild σε σχετικό ερώτημα για την απαίτηση του ΔΝΤ να υπάρξει νέο κούρεμα, χωρίς να το αποκλείει κατηγορηματικά όπως στο παρελθόν. Πρόσθεσε  πως «αυτό δεν προβλέπεται πριν το 2014/15, σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα» ενώ το σημερινό πρόγραμμα στήριξης διαρκεί μέχρι το 2014 και στην Ελλάδα δόθηκαν δύο επιπλέον χρόνια για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

Η κ. Μέρκελ, απέρριψε τις κατηγορίες ότι κρύβει μέχρι να γίνουν οι εκλογές την αποδοχή του «κουρέματος», χαρακτηρίζοντας τες ως συνήθη «αντιπολιτευτικό λόγο».  Επαναλαμβάνει πως «πρέπει να αποφύγουμε κάθε αβεβαιότητα» και ότι «η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί παρά τη θέλησή της έξω από την Ευρωζώνη θα κόστιζε στη Γερμανία πολύ περισσότερο από ό,τι ο δρόμος που ακολουθούμε και θα επέφερε τεράστια ζημιά στη γερμανική οικονομία».  
New York Times
Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι η συμφωνία των υπουργών  Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ αποτελεί «σαφή βελτίωση», σε σχέση με  τις προηγούμενες, διότι διατηρεί την Ελλάδα οικονομικά φερέγγυα για τους επόμενους μήνες, αλλά επισημαίνει ότι το τίμημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο για να το αντέξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Κάνει λόγο για «εύθραυστο χαρακτήρα» της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας που μπορεί μπορεί να μην αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ακόμη και τη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.Σχολιάζει για τη συμφωνία ότι έχει βελτιωθεί διότι επιστρατεύονται χρήσιμα εργαλεία για τη μείωση του ελληνικού χρέους, διότι αυτή τη φορά αναγνωρίστηκε  ότι οι τρέχουσες και προβλεπόμενες αναλογίες στην Ελλάδα για την έξοδο από το χρέος δεν είναι βιώσιμες.
Δίνει  έμφαση  στην άποψη ότι εάν είχε επιτευχθεί πραγματικό «κούρεμα» του χρέους θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικά και αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο έχει μετατεθεί, για πολιτικούς λόγους, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, είναι επιθετικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, μεταξύ αυτών, δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των υποδομών, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενθάρρυνση των εξαγωγών και καλύτερη δημόσια εκπαίδευση.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...