Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Σε ύφεση η οικονομία το α' τρίμηνο

Ύφεση εμφάνισε η πορεία της ελληνικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των αναλυτών για την αρνητική επίδραση των διαπραγματεύσεων της β' αξιολόγησης. 
 Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% έναντι του α’ τριμήνου του 2016 και κατά 0,1% έναντι του δ’ τριμήνου του 2016.   Σημειώνεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο (δ’ τρίμηνο 2016), οι επιδόσεις της οικονομίας είχαν διαμορφωθεί σε ύφεση 1,1% σε ετήσια βάση και ύφεση 1,2% σε τριμηνιαία βάση.  Σε μη εποχικά διορθωμένο επίπεδο, το ΑΕΠ περιορίστηκε κατά 0,3% έναντι του α’ τριμήνου του 2016. 

 Οι παραπάνω προβλέψεις αναμένεται να αναθεωρηθούν στις 2 Ιουνίου, όταν ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία με βάση τα επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία. 
 Οι πρώτοι μήνες του 2017 στιγματίστηκαν από την αβεβαιότητα γύρω από το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, η οποία επηρέασε δυσμενώς τα μεγέθη της οικονομίας. 
 Μάλιστα, τόσο οι δανειστές όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη προχωρήσει στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη μεταβολή του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Αναποτελεσματική η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Κριτική σχετικά με την αποτελεσματικότητα σε ορισμένους τομείς των μνημονίων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει ...