Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Μειωμένος κατά 20 εκατ. ευρώ ο νέος προϋπολογισμός

 


Στο πλαίσιο της κρίσης
Μειωμένος κατά 20.104.000 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2011, που ψηφίστηκε την Τρίτη από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, με τον πρόεδρο κ. Φίλιππο Πετσάλνικο να δηλώνει ότι «κάναμε και εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε, συμβάλλοντας στην έξοδο από την κρίση».

Αναλυτικά, το σύνολο των προτεινόμενων πιστώσεων για την επόμενη χρονιά ανέρχεται στα 197.988.000 ευρώ από 218.092.000 ευρώ, που ήταν το 2010.

Συγκεκριμένα, οι περικοπές αφορούν:

Στις αποζημιώσεις των βουλευτών, οι οποίες μειώνονται κατά 20.000 ετησίως για τον κάθε ένα (1.600 ευρώ μηνιαίως). Ο κ. Πετσάλνικος μάλιστα δήλωσε σχετικά πως «κανείς από τους βουλευτές μέχρι σήμερα δεν πλούτισε από τη βουλευτική αποζημίωση, που δεν ξεπερνά τα 6.500 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή τις 75.000-80.000 ευρώ ετησίως. Τα ποσά αυτά για έναν απλό πολίτη μπορεί να φαντάζουν υψηλά, αλλά πρέπει να λάβει υπόψη τα αυξημένα έξοδα που έχει ένας βουλευτής, τα οποία πληρώνονται από τον ίδιο και όχι από τη Βουλή, όπως π.χ. τα υψηλά ενοίκια των βουλευτικών γραφείων ή τα υπέρογκα έξοδα κίνησης, ιδιαίτερα για τους βουλευτές της περιφέρειας».

Επιπλέον, ο κ. Πετσάλνικος υπερασπίστηκε τους υπαλλήλους τους Βουλής, λέγοντας ότι μπορεί να είναι από τους πολύ καλά αμειβόμενους του ελληνικού Δημοσίου, όμως οι περικοπές στους μισθούς τους ήταν πάνω από το μέσο όρο των περικοπών που έγιναν στο δημόσιο τομέα.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αλλαγή της διαδικασίας προσλήψεων υπαλλήλων στο Κοινοβούλιο, αναφέροντας ότι «απαγορεύεται η μονιμοποίηση στη Βουλή μετακλητών υπαλλήλων, καθώς και η μετάταξη στη Βουλή αποσπασμένων», ενώ τόνισε ότι, εφόσον υπάρχει ανάγκη προσλήψεων, αυτές θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος σημείωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός μειώνει κατά 6.825.000 ευρώ τα λειτουργικά  έξοδα της Βουλής, δηλαδή μισθώσεις ακινήτων, έξοδα μετακίνησης, δαπάνες δημοσίων σχέσεων κλπ.

Πάντως, από τις  δραστικές περικοπές του Κοινοβουλίου φαίνεται να την γλιτώνει το κανάλι της Βουλής, καθώς, όπως δήλωσε ο  κ. Πετσάλνικος, «το κανάλι αποτελεί τον ομφάλιο λώρο για την καθημερινή ενημέρωση

1 σχόλιο: