Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ευρωσκεπτικισμός και φόβοι...

Η Κομισιόν τονίζει ότι δε γίνονται συζητήσεις για χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε άλλες χώρες πέραν της Ιρλανδίας

«Δεν κινδυνεύει το ευρώ»

Πάντως, ο πρόεδρος της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ότι το ευρώ όχι μόνο δεν κινδυνεύει αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο σίγουρα νομίσματα του κόσμου.

Ο κ. Βέμπερ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά τόνισε πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο ενιαίο νόμισμα.

Εξάλλου, σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με την αγορά κρατικών ομολόγων Ελλάδας και Ιρλανδίας φάνηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντέξει και σε εξαιρετικά αρνητικά σενάρια.

Ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης καθώς πρέπει να ενισχυθούν οι βασικοί πυλώνες του ενιαίου νομίσματος.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο κ. Βέμπερ, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουν το ευρώ».

Καθησυχαστικός ως προς τον ενδεχόμενο κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιώντας πάντως πως η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ είναι σοβαρή.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται καμία συζήτηση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε άλλες χώρες πέραν της Ιρλανδίας.
Δεν επιθυμεί ένταξη στην ευρωζώνη η Τσεχία

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης τσεχικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, επικαλούμενα δύο υπουργούς, πως ο πρόεδρος της χώρας Βάκλαβ Κλάους δεν επιθυμεί ένταξη στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και αν η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, εκπρόσωπος του ευρωσκεπτικιστή Κλάους αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Εάν επαληθευτούν οι δηλώσεις που έγιναν υπό καθεστώς ανωνυμίας, η Τσεχία θα κρατήσει ως νόμισμά της την κορώνα παρά την παλαιότερη δέσμευση της Πράγας να ενταχθεί στην ευρωζώνη.

Άλλωστε τη Δευτέρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δεν βιάζεται να υιοθετήσει το ευρώ, δεδομένων των προβλημάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...