Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Λύση του Κυπριακού με μία διζωνική ομοσπονδία

Συνάντηση Πετσάλνικου-Χριστόφια
Χρήσιμη και γόνιμη χαρακτήρισαν, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Βουλή.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει απόλυτα τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναν έντιμο συμβιβασμό, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δείξει την απαραίτητη βούληση για την εξεύρεση μιας λύσης, βιώσιμης και λειτουργικής.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό στη βάση της πρότασης του ΟΗΕ τονίζοντας οτι, "στόχος είναι μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, με πλήρη εφαρρμογή του κοινοτικού κεκτημένου".

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε έμπρακτη απόδειξη των στενών αδελφικών σχέσεων και των άρρηκτων δεσμών Αθήνας –Λευκωσίας, το γεγονός ότι προσκλήθηκε να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο.
"Είμαστε ευγνώμονες για την ανιδιοτελή, πλήρη και καθημερινή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης", είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Η εισήγηση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, είπε ο κ. Χριστόφιας, δεν έγινε αποδεκτή, ούτε από εμάς, ούτε από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μας κάλεσε, έκανε μια γενική αναφορά στη μέχρι τώρα πορεία του θέματος και στη συνέχεια αναζητήθηκαν διάφορες συγκλίσεις και αποκλίσεις.

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ότι η λύση είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου.
Παράλληλα,  τάχθηκε εναντίον κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί να θέσει στενά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ανέφερε ότι το γεγονός ότι κάλεσε ο ΓΓ τις δύο πλευρές στη Γενεύη δεν αποτελεί χρονοδιάγραμμα, αφού δεν υπάρχει μπροστά μας, όπως είπε, οποιοδήποτε σχέδιο λύσης, για να πούμε αν το δεχόμαστε ή όχι.
Τέλος, χαρακτήρισε τη στήριξη της Ελλάδας στο Κυπριακό "πολύ ακριβή" και πρόσθεσε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι ταυτισμένες.
Συνάντηση Πετσάλνικου-Χριστόφια

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά ότι το Κυπριακό αποτελεί για την Ελλάδα, το κατ' εξοχήν εθνικό πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στη Βουλή, λίγο πριν ξεκινήσει η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας αφιερωμένη στη συμπλήρωση των 50 χρόνων, από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θα μείνουμε στις επάλξεις του αγώνα σταθεροί, μέχρι τελικής δικαίωσης, πάντα μαζί Ελλάδα και Κύπρος», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο κ Χριστόφιας, χαρακτήρισε ως «μία ακόμα πράξη της απόλυτης αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον κυπριακό λαό» την ειδική τιμητική Σύνοδο, για την επέτειο των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...