Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Mνημόνιο μέχρι το 2024

thumb

Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup σύμφωνα με την οποία το συμβούλιο θα εξετάσει ταχύτατα την αναγκαιότητα να εξισορροπήσει το χρόνο αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα με αυτόν της Ιρλανδίας, είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη και ανοίγει τον δρόμο για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, άρα ανοίγει τον δρόμο για να ανοίξουν νωρίτερα οι αγορές για την Ελλάδα».

Αυτό είπε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι με βάση την απόφαση για την Ιρλανδία εφόσον οι αποφάσεις εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια όπου απαιτείται το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα 3 χρόνια της περιόδου χάριτος και τα δυο χρόνια αποπληρωμής, αυξάνονται σε 4 χρόνια περιόδου χάριτος και 7 χρόνια περιόδου αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα αλλάξει και το επιτόκιο. Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.

Θολό παραμένει το τοπίο για το εύρος των δόσεων που αφορά η επιμήκυνση, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν η επιμήκυνση αφορά τις υπόλοιπες δόσεις ή το σύνολο αυτών.

Ελπίζουμε, είπε ο υπουργός, ότι θα έχουμε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής από την επόμενη δόση του Μαρτίου, η οποία είναι μεγάλη (15 δισ. ευρώ).

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το θέμα επιμήκυνση δεν συνδέεται ούτε με λήψη νέου δανείου, ούτε με επιμήκυνση του Μνημονίου.
«Το Μνημόνιο τελειώνει το 2013 αλλά δεν αίρονται οι υποχρεώσεις κάτω από το 3% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Τότε όμως η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη και θα επιτρέπει η διανομή κοινωνικού μερίσματος».

«Σαφές είναι όμως», πρόσθεσε ο υπουργός, «ότι ακόμα και μετά το Μνημόνιο μια χώρα με το μεγαλύτερο χρέος της ΕΕ δεν έχει καμιά πολυτέλεια να πει τελειώσαμε. Αν θέλουμε να ελέγξουμε τη δημοσιονομική βόμβα για τις επόμενες γενιές θα πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα».

Στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης ο υπουργός χαρακτήρισε σχεδόν ταυτόσημες με τις ελληνικές τις σημερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για έλλειμμα 9,6% φέτος και ύφεση 4,2%, σημειώνοντας με νόημα «θα δούμε ποιος τελικά θα έχει δίκιο, νομίζουμε εμείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κουπόνια για δωρεάν προϊόντα στις λαϊκές -Ποιοι τα δικαιούνται

Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών είναι στόχος για το 2020 του προέδρου Δημήτρη Μουλιάτου και του νέου...