Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Για επανεκκίνηση της οικονομίας το 2011 μιλάει ο Χρυσοχοΐδης

thumb

Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί το βασικό στόχο της κυβέρνησης για το 2011. Το κλειδί για την επιτυχία είναι ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπουργείων, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον ραδιοσταθμό flash.
Αναφερόμενος στη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον Γ.Παπανδρεου , είπε ότι «η οικονομική πολιτική θα είναι αποτελεσματική εφόσον υπάρχει συντονισμός. Θα αρχίσει δειλά - δειλά να εμφανίζεται μια διαφορετική πραγματικότητα. Θα πέσει ο πληθωρισμός, θα έχουμε αποπληθωριστικές τάσεις, εφόσον τα πράγματα από δημοσιονομικής πλευράς, εξελίσσονται θετικά».
Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε ότι «η επανεκκίνηση προϋποθέτει ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο κράτους, θα κινήσουμε όλους τους πόρους και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία να τα ρίξουμε στην οικονομία. Ένα βασικό εργαλείο λοιπόν είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο είναι 22 περίπου δισ. ευρώ για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Η δική μας η φιλοδοξία -αλλά και ανάγκη- είναι να κάνουμε μεγάλες απορροφήσεις. Το πήραμε 2,9%-3%, το έχουμε πάει στο 15%, τώρα θα φτάσει στο 17%-18% τέλος του χρόνου, αλλά δε φτάνει αυτό. Νομίζω στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα πρέπει να το πάμε παραπάνω».
Για τον επενδυτικό νόμο τόνισε ότι θα είναι κάτι καινούργιο σημειώνοντας ότι «οι επιχειρήσεις μας ήταν αντιανταγωνιστικές και εσωστρεφείς. Ο καινούργιος νόμος αυτό που κάνει είναι να περιορίζει πάρα πολύ τις επιδοτήσεις και στηρίζει, με πολύ φανατισμό θα έλεγα, τις επιχειρήσεις τις εξωστρεφείς, τις καινοτόμες, τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, μέσα από μεγάλες φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και μια σειρά άλλα κίνητρα».
Για το ρόλο του νέου ΤΕΜΠΜΠΕ, του ΕΤΕΑΝ και τη δημιουργία ρευστότητας στην αγορά υπογράμμισε: «Ουσιαστικά βάζουμε χρήματα του ΕΣΠΑ, ένα μέρος των χρημάτων του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια αυτά εμπλουτίζονται και μοχλεύονται και αναμειγνύονται με τραπεζικά χρήματα. Έτσι βοηθάμε και το τραπεζικό σύστημα να υπερβεί τα προβλήματά του, αλλά κυρίως βοηθάμε τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση γρήγορη και πολύ φτηνή σε χρηματοδότηση. Γιατί τους όρους της χρηματοδότησης και του τρόπου με τον οποίο γίνεται αυτή, τον καθορίζουμε εμείς μέσα από τους διαγωνισμούς που κάνουμε από το ΕΤΕΑΝ. Έτσι, λοιπόν, εάν θέλουμε, για παράδειγμα, να στηρίξουμε -και λέω για παράδειγμα, γιατί θα το κάνουμε σε λίγες μέρες μέσα από μια μεγάλη εκδήλωση για να στηρίξουμε την εξωστρέφεια στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις, δημιουργούμε το Ταμείο Εξωστρέφειας στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ. Αυτά τα κεφάλαια που θα διατεθούν 100 εκατομμύρια για τις εξαγωγές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις θα εμπλουτιστούν με άλλα 200 των τραπεζών, 1 ευρώ βάζει το ταμείο, 2 ευρώ βάζουν οι τράπεζες μας κάνουν 3, τα 3 ευρώ αυτά λοιπόν, τα 300 δηλαδή εκατομμύρια θα διατεθούν με φτηνό επιτόκιο και γρήγορο τρόπο στις επιχειρήσεις τις εξαγωγικές. Και στη συνέχεια για κάθε δράση που θα προκηρύσσουμε, όπως είναι η δράση της επιχειρηματικότητας της καινοτομικής, όπως είναι η δράση της νεανικής επιχειρηματικότητας κοκ, θα δίνονται χρήματα στους αντίστοιχους επιχειρηματίες».
Άρα λοιπόν δημιουργούμε μια μεγάλη ρευστότητα, «βάλαμε 460 εκατομμύρια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα οποία 460 εκατομμύρια εάν τα πολλαπλασιάσετε επί 3 θα μας κάνουν 1,5 δις περίπου, δάνεια τα οποία θα αρχίσουν να παίρνουν οι επιχειρήσεις από τις αρχές του χρόνου. Και στη συνέχεια μέχρι το τέλος του ’11 θα έχουμε δώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια εμείς ως υπουργείο εννοώ. Και στη συνέχεια αυτά τα 2 δισεκατομμύρια θα γίνουν 6 δισεκατομμύρια ρευστότητας στην αγορά. Αυτά όμως είναι πραγματικά χρήματα, δεν είναι προσδοκίες, είναι πραγματικά χρήματα, πραγματικό ζεστό χρήμα το οποίο θα πέσει στην αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...