Σε αγαστή σύμπνοια, τροϊκάνοι και κομισάριοι βάλθηκαν, μετά την εξόντωση συνταξιούχων και μισθωτών στην Ευρώπη, να βάλλουν τα δύο πόδια σ' ένα παπούτσι και στους απανταχού της Γηραιάς Ηπείρου αγρότες, με την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου που φέρει τον εντελώς παραπλανητικό τίτλο :
«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) προς το 2020: αντιμετωπίζοντας τις μελλοντικές επισιτιστικές, εδαφικές και τις σχετικές με τους φυσικούς πόρους προκλήσεις».
Το τι προβλέπει αυτό το σχέδιο και τι δεινά προοιωνίζει για το μέλλον της ευρωπαϊκής αγροτιάς, το “ξέρασε” ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Κάλλας, σε σχετική ενημερωτική ...κουβέντα, που έγινε στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών-μελών της Επιτροπής, που εκπροσωπούν χώρες με παράδοση στην αγροτική οικονομία.
Κατά τον Επίτροπο, η Κομισιόν σκοπεύει να αντικαταστήσει το «ιστορικό μοντέλο» των αγροτικών ενισχύσεων και να κατευθύνει, πλέον, τις κοινοτικές επιδοτήσεις, μόνον προς τους «ενεργούς» αγρότες.
Αυτό σημαίνει ότι, όλοι όσοι κατά την Κομισιόν, δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες» δεν θα παίρνουν ούτε ευρώ κοινοτικής ενίσχυσης μέχρι το 2020 και βλέπουμε.
Αλλά και προς τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η Κομισιόν προτίθεται να καθιερώσει μία ανώτατη «οροφή» στις καταβαλλόμενες ενισχύσεις, βάζοντας, έτσι, τέρμα, στις αφειδώς χορηγούμενες ενισχύσεις, για την ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας.
Με το ίδιο σχέδιο «σπρώχνονται» οι αγρότες στην πράσινη ανάπτυξη (χωρίς να διευκρινίζεται τι είναι, τελικά, η “πράσινη” ανάπτυξη στην Γεωργία), βάζοντας αυτή τη δραστηριότητα ως βασική προϋπόθεση, για την καταβολή ενισχύσεων.
Κατά τα άλλα το σχέδιο, προβλέπει, γενικώς και αορίστως, ότι ...προνοείτε ( sic) πρόσθετη εισοδηματική ενίσχυση στους γεωργούς που αντιμετωπίζουν φυσικά μειονεκτήματα στις περιοχές τους και ειδικό καθεστώς ενίσχυσης στις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Οι ευρωβουλευτές, στην όλη συζήτηση, αντέδρασαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι, η ενιαία ενίσχυση σε επίπεδο ΕΕ (flat rate) δεν συνιστά λύση για τη δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, δεδομένου ότι οι γεωργοί αντιμετωπίζουν διαφορετικές οικονομικές και φυσικές συνθήκες.
Υπογράμμισαν τις ουσιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των επιμέρους περιφερειών και των κρατών μελών της ΕΕ στον γεωργικό τομέα και αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στις περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, καθώς και στις περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές του ευρωπαϊκού νότου. Παράλληλα, τόνισαν τις εμφανείς αποκλίσεις που παρατηρούνται ως προς τη διάρθρωση και την τυπολογία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το κόστος παραγωγής, καθώς και στο ποσοστό συμβολής της γεωργίας στην απασχόληση και την οικονομία στις επιμέρους περιφέρειες.
Ζήτησαν δε τη διασφάλιση ομαλής και χρονικά επαρκούς μετάβασης στο νέο καθεστώς άμεσων ενισχύσεων και την υιοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, η οποία οφείλει να λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των καταστάσεων μεταξύ των κρατών μελών και των γεωργικών τομέων.
Ο Κάλας κούνησε συγκαταβατικά το κεφάλι του και το θέμα θα έλθει για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου αναμένεται να γίνει ο κακός χαμός.
Εν αναμονή, λοιπόν....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου