Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οι δεσμεύσεις της τρόικας «πνίγουν» τον υπουργό Οικονομικών

Mετράει μέρες

Οι νέες εντολές που δόθηκαν για το επόμενο τρίμηνο είναι οι πιο σκληρές, καθώς τώρα μπαίνουν στην καρδιά του προβλήματος και ο χρόνος για την υλοποίηση είναι απελπιστικά περιορισμένος, με τη δαμόκλειο σπάθη της διακοπής της χρηματοδότησης να επικρέμαται πάνω από την κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο διάστημα αυτό πρέπει να ετοιμαστούν νομοσχέδια (φορολογικό, εργασιακό, απελευθέρωση επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση ενέργειας, αναλογιστικές μελέτες για επικουρικά ταμεία κ.λπ.) και να συνεργαστούν υπουργοί ετερόκλητων προσωπικών απόψεων με σαφή έλλειψη συντονιστή.

Ολα κρέμονται κυριολεκτι- κά από μια κλωστή για να μην περάσουμε στα σκληρά σε- νάρια της στάσης πληρωμών και της χρεοκοπίας.

97-2 μας έμειναν...

Ο μόνος ίσως από τους υπουργούς που έχει ακριβή εικόνα της κατάστασης είναι ο κ. Πα- πακωνσταντίνου, ο οποίος, δεν είναι τυχαίο, σε προχθεσινή σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες ξεκίνησε λέγοντας όλο αγωνία: «Μας μένουν μόνο 97 μέρες...».
Δεν είναι τυχαία επίσης η προχθεσινή αγωνία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο και η αυστηρότητα προς όλους τους υπουργούς για σκληρή και επίμονη δουλειά ώστε να μη χαθεί ούτε ώρα. Κανείς όμως δεν έχει πειστεί ότι όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν καταλάβει την κρισιμότητα των στιγμών και ότι θα ξυπνήσουν επιτέλους για να δουλέψουν «μνημονιακά», εφόσον δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Το διακύβευμα αυτών των τριών μηνών είναι η σωτηρία της χώρας από τον όλεθρο και στον βωμό αυτό, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα θυσιαστούν πολλά «κεκτημένα» και προνόμια από άλλες εποχές. Στην προσπάθεια αυτή αστάθμητοι παράγοντες φαίνεται ότι είναι τρεις-τέσσερις υπουργοί, μεταξύ αυτών η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία ακολουθεί προσωπικές πολιτικές και «απεχθάνεται» τις συνεργασίες με άλλους συναδέλφους της. Επιπρόσθετα, στο στόχαστρο της τρόικας βρίσκεται και ο υπουργός Μεταφορών κ. Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και ο κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Ποιους «καυτούς φακέλους» πρέπει να κλείσει κάθε υπουργείο Ο επόμενος χειμώνας θα είναι «σκληρός», αφού όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένο έργο χωρίς άλλες παρεκκλίσεις πλέον:

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 

Στην κορυφή βρίσκεται η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, για την οποία η τρόικα αλλά και συνάδελφοί της υπουργοί λένε ότι έχει χαράξει δική της αυτόνομη πορεία. Δεν ακούει κανέναν, ενώ τις τελευταίες ημέρες τής καταλογίζουν ότι τα έχει βρει με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ που της περνάνε τη γραμμή τους. Μάλιστα, μεγάλο μέρος του έργου της που έχει καθυστερήσει έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ τώρα πήρε παράταση έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Τις επόμενες εβδομάδες υποχρεούται να καταθέσει στη Βουλή ολοκληρωμένο σχέδιο για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, τη σταδιακή πρόσβαση των ιδιωτών στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. 

Η ίδια πάντως εννοεί την απελευθέρωση με εισαγωγή ενέργειας, καθώς ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες για τη χώρα στιγμές βάζει πάνω απ’ όλα τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες και δεν κάνει «σκόντο» με το εγχώριο αλλά ρυπογόνο καύσιμο, τον λιγνίτη.

Επιπρόσθετα, πρέπει να εκπονήσει σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Να δημιουργήσει μηχανισμό για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, να προχωρήσει στην καταγραφή περιουσιακών στοιχείων και προσωπικού των συστημάτων μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Τέλος, πρέπει να ολοκληρώσει και το Κτηματολόγιο. Ασπονδος φίλος-συνάδελφος της κυρίας Μπιρμπίλη έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Να δείτε ότι στο τέλος θα τα έχουμε καταφέρει όλοι οι υπόλοιποι και οι τροϊκανοί θα μας κόψουν τη δόση μόλις δουν τι έκανε η Τίνα».

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΟΣΕ 

Ψηλά στη λίστα των καθυστερήσεων είναι και ο κ. Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον ΟΑΣΑ και το επιχειρησιακό σχέδιο για τον ΟΣΕ, αλλά εξαρτάται μοιραία κι αυτός για τις μετατάξεις από τη συνεργασία του με τους άλλους υπουργούς και οργανισμούς που πρέπει σύντομα να του πουν πόσους εργαζόμενους αντέχουν.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβερδος φαίνεται ότι πάει καλά, καθώς οι τροΐκανοί τον εμπιστεύονται και γι’ αυτό τον άφησαν αυτό το τρίμηνο να «τρέξει» την περιστολή των δαπανών στον χώρο της υγείας και αν όλα πάνε καλά, από τον Απρίλιο θα ασχοληθεί με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Προτεραιότητά του αυτή τη στιγμή είναι να περικόψει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ από το κονδύλι των 800 εκατ. ευρώ που δαπανά κάθε χρόνο το Δημόσιο για τα οικογενειακά επιδόματα. Επιπρόσθετα, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να προχωρήσει στη δημοσίευση πλήρους λίστας για όλα τα φάρμακα της αγοράς με βάση το νέο σύστημα τιμολόγησης, να μεταφέρει την ευθύνη για την τιμολόγηση των φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας, να υιοθετήσει ελεγκτικό μηχανισμό για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών δαπανών κάθε μήνα και να επεκτείνει τη λειτουργία ολοήμερων νοσοκομείων.Τέλος τίθεται σε εφαρμογή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα Ταμεία.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ψηλά στη λίστα των υπουργών που έχουν να κάνουν πολλά είναι και η κυρία Λού- κα Κατσέλη. Επίκειται η νομοθέτηση του νέου καθεστώτος με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την επιβολή των επιχειρησιακών. Θα προηγηθεί διάλογος και συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα αναθεωρηθεί και το σύστημα διαμεσολάβησης και διαιτησίας. Θα πρέπει να ρυθμιστεί ακόμα η πρόβλεψη ότι η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς, κυρίως όσον αφορά στο ελάχιστο μέγεθος της επιχείρησης που μπορεί να εμπλακεί σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ακόμα θα καταργηθεί η πρόβλεψη που καθορίζει υψηλότερο ωρομίσθιο στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Τέλος, πρέπει να ολοκληρωθούν οι αναλο- γιστικές μελέτες (μέχρι 15 Δεκεμβρίου) για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ με βάση το νέο Ασφαλιστικό, αλλά και για τα επικουρικά ταμεία.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΔΕΚΟ 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται ως ο υπουργός που μέχρι στιγμής δεν έχει σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο του, αλλά μέχρι 31-12-10 έχει κυριολεκτικά δουλειές με φούντες, καθώς θα πρέπει να καταθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, με ουσιαστικό αυτή τη φορά περιεχόμενο και όχι προβλέψεις του στυλ «θα πουλήσουμε το 10% της ΕΥΔΑΠ»! Στο ίδιο διάστημα πρέπει να νομοθετηθεί η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ πρέπει να συντονίσει άμεσα το σχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα απ’ όπου αναμένονται και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις. Επίσης θα πρέπει να νομοθετηθούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2011 (π.χ. ΦΠΑ, εισοδηματική πολιτική) και να ολοκληρωθεί η ενιαία αρχή πληρωμών (με το ΥΠΕΣ).

ΠΑΙΔΕΙΑ 

Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εφαρμόσει τους κανόνες της Ε.Ε. για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και να υποβάλει στην Ε.Ε. τις πρώτες αιτήσεις για την αναγνώρισή τους μέσα στο 2010.

ΑΓΟΡΑ, ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ, ΕΣΠΑ 

Δύσκολο έργο έχει μπροστά του και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πρέπει έως το τέλος του έτους να υιοθετήσει νέο θεσμικό πλαί- σιο για την Ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού και να παρουσιάσει δράσεις για την προώθηση των εξαγωγών. Επίσης να δημιουργήσει σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών. Κύριο μέλημα του ιδίου πρέπει να είναι η επίτευξη των στόχων για τις απαιτήσεις πληρωμών στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και των κονδυλίων συνοχής όπως ορίζονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ενώ πρέπει να φροντίσει και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΛΗΛΩΝ, «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» 

Ο υπουργός που θα βρεθεί αναμφισβήτητα σε μεγαλύτερη πίεση είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκουσης, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με βάση τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα. Ακόμα θα πρέπει να εκδοθούν οι αναγκαίες νομοθετικές πράξεις για την εφαρμογή του «Καλλικράτη», να ολοκληρωθεί η ενιαία αρχή πληρωμών και να εκπονηθεί μελέτη για το ενιαίο μισθολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...