Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Στη δίνη «λουκέτων», περικοπών και απολύσεων ο Έλληνας εργαζόμενος

Στοιχεία-σοκ από ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ
Ανησυχητικά συμπεράσματα προκύπτουν από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2010, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

Όπως προκύπτει, με βάση στοιχεία για το 2009, σημειώθηκε αύξηση 44% των πτωχεύσεων στο εμπόριο, ενώ ένας στους δύο εργοδότες σκοπεύει να προβεί σε απολύσεις. Οι προσλήψεις αυξήθηκαν μόλις σε ποσοστό 3%, 21.500 θέσεις αυτοαπασχολούμενων χάθηκαν, ενώ οι άνεργοι στο εμπόριο έφτασαν στους 104.000.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, πραγματικά σοκάρουν, αφού δείχνουν ότι η κρίση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου θα φέρουν κάτω από τα επίπεδα του 1984 τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων.

Και να πει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο και περαστικό φαινόμενο… Το αντίθετο, καθώς οι επιστημονικοί συνεργάτες των Συνδικάτων τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά διπλάσιο ποσοστό φτώχειας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς φτάνει στο 14% περίπου.

Και μπορεί ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να βάζει στο στόχαστρο για την καταπολέμηση της ακρίβειας τις πολυεθνικές και τις πρακτικές τους, ωστόσο για έναν ακόμη μήνα τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός δεν είναι εισαγόμενο “φρούτο” αλλά έχει τις ρίζες του στην εγχώρια παραγωγή, η οποία βεβαίως είναι αντιμέτωπη με τα υπέρογκα κόστη που δημιουργούν οι φόροι.

Τον Οκτώβριο, ο γενικός δείκτης τιμών στην βιομηχανία παρουσίασε αύξηση της τάξης του 5% σε ετήσια βάση και έχει πια εκτοξευθεί σε προ της κρίσης επίπεδα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στην παραγωγή “τσιμπάνε”, έστω και οριακά, κάθε μήνα, αφού ο δείκτης ανεβαίνει συνεχώς από τον Ιούλιο και μετά!

Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε διαδοχικά κύματα ακρίβειας που θα εκδηλωθούν στην αγορά, πλήττοντας περαιτέρω το εισόδημα των καταναλωτών, με πλέον ανησυχητικό ότι από τους επιμέρους δείκτες χαρακτηρίζεται από άνοδο αυτός της βιομηχανίας τροφίμων, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό…

Την ίδια ώρα, ένας στους πέντε Έλληνες -δηλαδή 2,2 εκατ. άτομα- ζει με λιγότερα από 6.000 ευρώ το χρόνο, όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας κα. Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε ημερίδα για τη Φτώχεια, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού 2010».

Ταυτόχρονα, από επιστημονική έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (στοιχεία 2009 με στατιστική επεξεργασία των δεδομένων της Eurostat ), προκύπτει ότι:

- Από το σύνολο των φτωχών Ελλήνων -αυτών που ζουν με λιγότερα από 6.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή με 450 ευρώ το μήνα-, οι 850.000 είναι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας (τετράωρα - τετραήμερη εργασία, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.)
- οι 475.000 είναι συνταξιούχοι και
- οι 680.000 άνεργοι

Η πρόεδρος του ΕΚΑ, κα. Σαλουφάκου, αναφερόμενη στην έρευνα, δήλωσε: «Είναι άμεσος στόχος μας, αφενός να πληροφορηθούν οι εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για τις δυνατότητες άμβλυνσης των επιπτώσεων και αφετέρου να αφυπνιστούν και να κινητοποιηθούν άμεσα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αρμόδιοι της δημόσιας διοίκησης, οι κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και όλοι οι
συμπολίτες μας, για την ανάγκη συστράτευσης όλων ενάντια στη ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου στην Αθήνα. Πρώτος μας στόχος είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όμως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά ακόμα και σε αυτούς που έχουν δουλειά, αφού αρκετοί εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδήλωτα τετραγωνικά -Διαγραφές οφειλών: Παράταση δηλώσεων μέχρι 30 Ιουνίου (έγγραφα)

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου (από 30 Μαρτίου που ισχύει σήμερα) η προθεσμία για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους ιδιοκτήτες α...