Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Λουκέτα - εξπρές για φοροδιαφυγή

Με «λουκέτα» απειλούνται όχι μόνον οι επιχειρήσεις που «συλλαμβάνονται» από το ΣΔΟΕ να μην κόβουν αποδείξεις, αλλά και εκείνες που εμπλέκονται σε υποθέσεις ενεργητικής δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, στελεχών της Τοπ. Αυτοδιοίκησης, υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, καθώς και σε ξέπλυμα χρήματος
Οι επιτηδευματίες θα έχουν περιθώριο πέντε ημερών πριν από τη σφράγιση της επιχείρησής τους προκειμένου να αντικρούσουν τα ευρήματα των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών
Οι επιτηδευματίες θα έχουν περιθώριο πέντε ημερών πριν από τη σφράγιση της επιχείρησής τους προκειμένου να αντικρούσουν τα ευρήματα των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών
Οι πιέσεις της τρόικας για πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και η ανάγκη άντλησης εσόδων 1,59 δισ. € το 2011, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, υποχρεώνουν το υπ. Οικονομικών να ενεργοποιήσει τα μέτρα που επιτρέπουν το κλείσιμο επιχειρήσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα:
  • Οσοι εντοπίζονται να μην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή ακόμη και μία απόδειξη που η αξία της υπερβαίνει τα 500 ευρώ θα βλέπουν το ΣΔΟΕ να βάζει επιτόπου «λουκέτο» για 48 ώρες στην επιχείρησή τους.
  • Αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων, καθώς και κάθε φορά που διαπιστώνεται από διαφορετικούς φορολογικούς ελέγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και παραστατικών για τρεις συναλλαγές. Σε υποτροπή μέσα σε 3 έτη το λουκέτο θα μπαίνει για 6 μήνες.
  • Με κοινή απόφαση των υπουργών Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Καστανίδη επιτρέπεται στο ΣΔΟΕ να επιβάλλει εφεξής λουκέτα σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε υποθέσεις ενεργητικής δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, καθώς και σε ξέπλυμα χρήματος. Οι επιτηδευματίες θα έχουν περιθώριο πέντε ημερών πριν από τη σφράγιση της επιχείρησής τους προκειμένου να αντικρούσουν τα ευρήματα των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών. Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι:
  • Η απόφαση για την προσωρινή ή σε υποτροπή, οριστική απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτελείται από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την κοινοποίησή της.

Θεσσαλονίκη
Απολύσεις και συμβάσεις των 592 ευρώ σε μικρομεσαίες

Απολύσεις, συμβάσεις των 592 ευρώ και εκ περιτροπής απασχόληση έρχονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης.
«Εχουμε αρχίσει να σπάμε ως επιχειρηματίες και δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι, πλέον, να απολύουμε κόσμο, να πάμε σε 4ωρα ή σε λιγότερες μέρες εργασία την εβδομάδα και σίγουρα θα ακολουθήσουν οι ατομικές συμβάσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης, Σ. Μαγόπουλος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας για τις επιπτώσεις της κρίσης σε 700 επιχειρήσεις-μέλη του. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει πως κατά μέσο όρο ήδη κάθε επιχείρηση έχει απολύσει από τρία άτομα, ενώ το 28% των επιχειρήσεων δηλώνει έτοιμο να προβεί και σε νέες απολύσεις.
«Δεν μπορεί η Βουλγαρία να φορολογεί με 10% τις επιχειρήσεις ή η Τουρκία να μειώνει τον ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων από το 18% στο 8% και στην Ελλάδα η φορολογία ή οι ασφαλιστικές εισφορές να είναι στο 45%», είπε ο κ. Μαγόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...