Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Δεκτό επί της αρχής το ν/σ για τις συγχωνεύσεις

Διαφωνίες για την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗΣ
«Εμείς τραβάμε μία κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, προκρίνουμε το ξεθεμελίωμα του πελατειακού κράτους αδιαφάνειας και το πράττουμε χωρίς κομματικό πρόσημο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει λόγος απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Και το λέω γιατί πρέπει να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία και η παραποίηση. Δεν κινδυνεύει με απόλυση καμία νόμιμη πρόσληψη».

Με τη φράση αυτή έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στη Βουλή το στίγμα των προθέσεων τόσο για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί έως τώρα για το συμμάζεμα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, όσο και για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στη Βουλή για την «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα».

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση ή τη συγχώνευση 79 συνολικά υπηρεσιών, γίνεται δεκτό επί της αρχής του από το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ καταψηφίζεται από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο επίκεντρο όμως της αντιπαράθεσης είναι η διάταξη με την οποία καταργείται η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και απολύονται περί τους 266 υπαλλήλους, που προσελήφθησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2009 με ταχύτατες διαδικασίες, επιλήψιμες, αδιαφανείς και με κομματικά κριτήρια, κατά την πλειοψηφία.

Δεν απολύονται στο πλαίσιο δήθεν μίας πολιτικής δίωξης, αλλά στο πλαίσιο αποκατάστασης αρχών και δικαίου, τόνισε ο υπουργός, απαντώντας στην άρνηση συνολικά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λόγω της οποίας η ΝΔ θα ζητήσει αύριο ονομαστική ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου άρθρου.
Για αντισυνταγματικότητα της σχετικής διάταξης κάνει λόγο και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, που επισημαίνει την παραβίαση της αρχής της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος και την άνιση μεταχείριση μεταξύ υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με τον ίδιο τρόπο και στην ίδια υπηρεσία, αλλά διαφωνεί και με την κατάργηση των αρμοδιοτήτων της ΑΓΡΟΓΗΣ, κρίνοντας ότι δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τίθεται υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου -δεδομένου ότι και η ΝΔ ως κυβέρνηση δρομολογούσε την κατάργηση ή συγχώνευση 255 φορέων-αλλά έχει σημαντικές επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων διατάξεων.

 Το μείζον όμως θέμα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι η απόλυση των υπαλλήλων αορίστου χρόνου της ΑΓΡΟΓΗΣ «που συνιστά στυγνή πολιτική δίωξη», ενώ θεώρησε ως δεδομένο ότι θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια, αφού δεν πάσχουν, όπως υπογράμμισε, οι προσλήψεις τους.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, έκρινε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες απολύσεις και δραστική μείωση των αποδοχών όσων απομένουν με περαιτέρω απαξίωση του αντικειμένου τους, αφού αποσκοπείται η ιδιωτικοποίηση του, με περαιτέρω θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας».
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Άγγελος Κολοκοτρώνης, χαρακτήρισε ως άτολμο και κατώτερο των περιστάσεων το νομοσχέδιο.

Τέλος, για πολιτική δίωξη μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, κάνοντας λόγο για προάγγελο απολύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μητσοτάκης: Σημαντικό να στείλει η Ευρώπη μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης ώστε να βγούμε από την κρίση του κορωνοϊού

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή η Ευρώπη συνολικά να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να βγούμε απ...