Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Τρόικα: Σε καλό δρόμο το ελληνικό πρόγραμμα

Διασφαλισμένα τα 9 δισ. της τρίτης δόσης

Σε «καλό δρόμο» βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, καθώς πληρούνται «όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου», επισήμαναν οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεκαθαρίζοντας ότι τα 9 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης είναι διασφαλισμένα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ. σημείωσαν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν και οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή να ενταθούν.

Οι Σ.Ντερουζ (Κομισιόν), Π.Τομσεν (ΔΝΤ) και Ντ. Μπλάνκ (ΕΚΤ) αναφέρθηκαν στους βασικούς άξονες του νέου Μνημονίου, στις αδυναμίες που διαπίστωσαν στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, αλλά και στους τομείς όπου η κυβέρνηση καταγράφει πρόοδο.

Το ελληνικό πρόγραμμα «παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο», είπαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Πάντως, διευκρίνισαν ότι «όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεσθεί κηρύσσω όσον αφορά στην δημοσιονομική προσαρμογή».

Για τις διαρθρωτικές αλλαγές επισήμαναν πως «παρά την σημαντική πρόοδο που επετεύχθη ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεως, με κεντρικό σημείο αναφοράς την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή».

Η τρόικα υπογράμμισε πως η τωρινή πρόκληση είναι να εφαρμοσθεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις που μεταξύ άλλων αφορούν:

- Στην ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο επιχείρησης μέσω αλλαγών των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας.

- Στο άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες , εμπόριο και επαγγέλματα.

- Στο «ξεκλείδωμα» του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας , μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.

Επεισόδια
Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας συνδικαλιστών και μελών της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές προς τη Βασ. Σοφίας με αποτέλεσμα να σταματήσει προς στιγμή η κυκλοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κομισιόν: Μεγαλύτερη η ύφεση της ΕΕ απ' ό,τι αναμενόταν

Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει φέτος βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων, τα σημάδια της ύφεσης φαινόντουσαν στις ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019...