Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η χώρα εκπληρώνει τους στόχους, είπε ο Παπανδρέου

“Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δεύτερο ημίχρονο…”

«Η χώρα μας εκπληρώνει τους στόχους της και με το παραπάνω» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, επικαλούμενος τη θετική αξιολόγηση, που έκανε η τρόικα πρόσφατα για την ελληνική οικονομία και την υλοποίηση του μνημονίου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η πορεία της χώρας είναι στο σωστό δρόμο, καθώς πέτυχε να μειώσει το έλλειμμα όχι μόνο 5,5%, όπως ήταν ο στόχος, αλλά 6% και υπογράμμισε: «Αυτό το μήνυμα πρέπει να πολλαπλασιαστεί, πρέπει να το κατανοήσει ο Ελληνικός λαός και να του δώσουμε και το αίσθημα εμπιστοσύνης και σιγουριάς, που έχει ανάγκη, ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες του, παρά τα όσα διάφοροι προσπαθούν να περάσουν, γύρω από το αν πετύχαμε ή όχι, τα οποία βλάπτουν και την αξιοπιστία της χώρας μας».

Έθεσε όμως και τους επόμενους στόχους, λέγοντας ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δεύτερο ημίχρονο». Η προσπάθεια, επικεντρώνεται πλέον, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ευχήθηκε να γίνουν σε ένα πνεύμα ευρύτερης συναίνεσης.

«Η θετική πορεία από πέρυσι μέχρι σήμερα, μας καθιστά αισιόδοξους, ότι μπορούμε και το 2011 να φτάσουμε στους στόχους μας. Είναι η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Όχι ότι δεν κάναμε και πέρυσι μεταρρυθμίσεις. Και πέρυσι, έγιναν πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες νομίζω απ’ ό,τι οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει κάνει μέσα σε ένα χρόνο, αν αξιολογήσει κανείς και τις τελευταίες δεκαετίες. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας για την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη και, βεβαίως, για τις διαρθρωτικές αλλαγές» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση, να βελτιώνει η κυβέρνηση, όπου μπορεί  τη ζωή των πολιτών και, ιδιαίτερα, να προστατεύει τους πιο αδύναμους.

Με αφορμή την ιρλανδική κρίση ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος, που επέμεινε προ μηνών στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, τον οποίο χαρακτήρισε σωτήριο και πρόσθεσε με νόημα: «Οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τη σημασία της δικής μας δύσκολης, αλλά και πετυχημένης πορείας. Σκεφτείτε πού θα ήμασταν σήμερα, χωρίς αξιοπιστία, χωρίς στήριξη, ή με μια στήριξη με μισή καρδιά και, βεβαίως, χωρίς ουσιαστική φωνή, σ’ αυτή την πολύ αναγκαία, αλλά δύσκολη και κρίσιμη διαπραγμάτευση, που αφορά στο μέλλον της Ευρωζώνης και, βεβαίως, στο μέλλον και της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το μόνιμο μηχανισμό, είπε ότι αυτός πρέπει να είναι κι ένας «έξυπνος» μόνιμος μηχανισμός, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών. Τόνισε δε ότι «σε αυτό το μηχανισμό, αν όχι τώρα, μακάρι και τώρα, αλλά σίγουρα μακροπρόθεσμα, η λύση θα είναι τα ευρωομόλογα, δηλαδή η δυνατότητα ουσιαστικά των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, να δανείζονται μέσω ευρωομολόγων». Επισήμανε ακόμη ότι «είναι ανάγκη η Ευρώπη να έχει μια σαφή πολιτική επενδύσεων για την ανάπτυξη».

Συζητώντας πάντα για την Ιρλανδία ο κ. Παπανδρέου άφησε και μία αιχμή για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή: «Παρότι συντηρητικός ο Μπράιαν Κόουεν, δεν ακολούθησε αυτό που έκανε ο Έλληνας ομόλογός του - ο κ. Καραμανλής - μπροστά σε παρόμοια κρίση. Είπε «αναλαμβάνω την ευθύνη, προτείνω διαρθρωτικές αλλαγές και ένα δύσκολο πρόγραμμα, θα το περάσω στο Κοινοβούλιο, θα περάσω τον προϋπολογισμό και μετά θα πάω σε εκλογές». Δηλαδή, δεν εγκατέλειψε το καράβι, πετάγοντας μια βόμβα στην επόμενη Κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...