Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Εθελούσια στη Ν.Δ. κάνει ο Σαμαράς

thumb
Το αναμενόμενο... τουρλουμπούκι συνέβη στη Ν.Δ. μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από την Ντόρα Μπακογιάννη. Βουλευτές σε... ακράτεια λόγου υμνούν το κόμμα της πρώην υπουργού – τη Δημοκρατική Συμμαχία – και ο Αντώνης Σαμαράς σε νευρική κρίση διαγράφει όσους... αναπνέουν τον ίδιο αέρα με την κόρη του ορκισμένου εχθρού του. Και όπως συμβαίνει πολύ συχνά στη ζωή, οι σχεδιασμοί για το πώς θα αντιμετωπίσει το κόμμα της ελιάς, πήγαν στράφι.
Παρά το γεγονός ότι, ψυχολογικά τουλάχιστον, οι συνεργάτες του Σαμαρά έμοιαζαν προετοιμασμένοι γι’ αυτό που θα ακολουθούσε μετά την πρώτη της Ντόρας ως αρχηγού κόμματος, ο συντοπίτης της Λευτεράκης Αυγενάκης τους εξέπληξε με το θράσος του, όταν τη Δευτέρα εξέφρασε με πάθος τον θαυμασμό του για το κόμμα της Ντόρας και είπε με έμφαση πως είναι σίγουρος ότι στις επόμενες εκλογές η... Ελιά θα βρίσκεται στη Βουλή.
Σε αυτήν τη φάση υποτίθεται ότι – σύμφωνα πάντα με τον αρχικό σχεδιασμό που είχαν κάνει τα στελέχη της Ν.Δ. – κανείς δεν θα έδινε σημασία. Κανείς δεν θα απαντούσε, κανείς δεν θα επέπληττε τον... Λευτεράκη. Οι εντολές από την πλευρά του Σαμαρά ήταν σαφείς: «Θα κάνετε τα κουνέλια. Δεν ακούσατε, δεν είδατε, δεν ξέρετε τίποτα. Για μας δεν υπάρχει το κόμμα της Ντόρας».
Μόνο που το θυμικό του τον πρόδωσε. Τα χρόνια της πολιτικής εξορίας ήταν πολλά για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και τα απωθημένα ακόμη περισσότερα. Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ν.Δ., ακολουθώντας την παλαιά τακτική του, έκανε έναν κύκλο τηλεφωνημάτων σε φίλους και γνωστούς. Το ερώτημα σαφές: Τι θα έπρεπε να κάνει με την περίπτωση του Λευτεράκη, ο οποίος προφανώς λειτουργούσε ως «λαγός» από την πλευρά της Ντόρας;
Σε εξέλιξη σχέδιο
Θα έπρεπε να τον διαγράψει καταγγέλλοντας σχέδιο αποστασίας ή να τον αφήσει μέσα στο κόμμα του με το ρίσκο να τον ακολουθήσουν και άλλοι με παρόμοιες δηλώσεις, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα εσωστρέφειας, το οποίο μελλοντικά θα του δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα;
Απ’ ό,τι φάνηκε στην πράξη, ο Σαμαράς είναι υπέρ των καθαρών λύσεων, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μέτρησε και κάτι άλλο. Όλες οι πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του έλεγαν ότι ολόκληρος ο μηχανισμός του Αυγενάκη δούλεψε σκληρά όλη την προεκλογική περίοδο για τον υποψήφιο της Ντόρας στην Κρήτη Δ. Γιαννουλάτο και όχι για τον υποψήφιο της Ν.Δ. Ι. Πλακιωτάκη. Μόνο που τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε πει στους συνεργάτες του να μην κάνουν τίποτε και να μη δείξουν ότι γνωρίζουν κάτι για την προδοσία.
Χωρίς κανένα δίλημμα λοιπόν, την Τρίτη το μεσημέρι η Ν.Δ. προχώρησε στη διαγραφή του συμπατριώτη της Ντόρας Μπακογιάννη καταγγέλλοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για να ανακοπεί η ανοδική πορεία της Ν.Δ. και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου».
Στην ανακοίνωση μάλιστα υπάρχει και μία παράγραφος με σαφώς προσωπικό χαρακτήρα, αφού επισημαίνεται ότι: «Ο Αντώνης Σαμαράς θα τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό για μια αναγεννημένη, δυνατή, υπεύθυνη Ν.Δ., χωρίς εσωστρέφειες και αποπροσανατολισμούς, προσηλωμένη στο μεγάλο της καθήκον να συμβάλει αποτελεσματικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση».
Η αρχή του τέλους

Κάπως έτσι λοιπόν γράφτηκε η αρχή του τέλους για τη συγκατοίκηση των ντορικών βουλευτών με τη Ν.Δ., αφού στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αποστασίας από την Ντόρα» έλεγαν στενοί συνεργάτες του Σαμαρά στο «Π».
«Μόνο που, επειδή η σκιά του παρελθόντος της Οικογένειας είναι βαριά σε αυτόν τον τομέα, προσπαθεί να εξωθήσει τον Σαμαρά σε μαζικές διαγραφές. Ο πρόεδρος με τη διαγραφή του Αυγενάκη θέλησε να δείξει ένα πράγμα. Ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί δούρειους ίππους μέσα στη Ν.Δ. Όσοι είναι ψυχικά εκτός του κόμματος μπορούν, εάν θέλουν, να αποχωρήσουν».
Γι’ αυτό μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ. ακύρωσε τα ραντεβού που είχε με τους ντορικούς Θανάση Γιαννόπουλο και Σίμο Κεδίκογλου, θέλοντας έτσι να τους δείξει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να τους κρατήσει στη Ν.Δ. εάν αυτοί είναι ήδη εκτός.
Τόσο οι συνεργάτες του όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύουν πάντως ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις από τους Καραγκούνη, Λαμπρόπουλο, Κοντογιάννη, Έλσα Παπαδημητρίου και ίσως από τους
Γιαννόπουλο και Κεδίκογλου. Προκειμένου να μην πιαστούν εξαπίνης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κ. Τασούλας, καλού - κακού, κάνει επαφές με όσους θεωρεί εν δυνάμει επίφοβους για αποχώρηση.
Φυσικά, έπειτα απ’ αυτήν την εξέλιξη, έχουν αρχίσει γκρίνιες στη Ν.Δ., αφού πολλοί πιστεύουν ότι ο Σαμαράς με τις κινήσεις που κάνει θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τη Ν.Δ. Θεωρούν ότι σε αυτήν τη φάση θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ψυχραιμία και να στραφεί στην παραγωγή πολιτικής παρά να ασχολείται με το νέο κόμμα.
Ακόμη επισημαίνουν ότι, αντί να ασχολούνται με το γιατί δεν πέρασε η αντιμνημονιακή γραμμή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρό πλήγμα τη δεύτερη Κυριακή, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην Ντόρα.
Ο Σαμαράς, πάντως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό όλων των οργάνων, ενώ δεν αποκλείεται να απομακρυνθούν και άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος. Πολλές γκρίνιες ακούγονται για τον εκπρόσωπο του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλο αλλά και για τους Χ. Λαζαρίδη, Κ. Αρβανιτόπουλο, Δ. Σταμάτη, Αν. Λυκουρέντζο, Δ. Καραχάλιο, οι οποίοι έχουν χρεωθεί ένα μεγάλο μέρος των κινήσεων που έχει κάνει ο πρόεδρος και οι οποίες δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι για όλη αυτήν την κατάσταση φταίει μόνο ο ίδιος ο πρόεδρος, αφού λειτουργεί μόνο με το επικοινωνιακό επιτελείο του, το οποίο μοιάζει να είναι ξεκομμένο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη βάση του κόμματος.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αύριο, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναμένεται να αναλάβει ένα μέρος των ευθυνών σε διάφορα θέματα, θα μιλήσει για την ανανέωση του κόμματος, αλλά θα επικεντρωθεί στο «σχέδιο αποστασίας που εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή» μέσα στο κόμμα καλώντας όσους θέλουν να αποχωρήσουν.
Θα ζητήσει ακόμη από τους βουλευτές του κομματική πειθαρχία προκειμένου να σταματήσει η εσωστρέφεια, ενώ σε ό,τι αφορά την πολιτική κριτική στο κόμμα της Μπακογιάννη θα πει ότι είναι «εξαπτέρυγο της κυβέρνησης», αφού εξαρχής η πρώην υπουργός στάθηκε δίπλα στον Γ. Παπανδρέου στηρίζοντάς τον στην πολιτική του υπέρ του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...