Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

E.E.: Επαρκής μέχρι το 2013 ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός

Θα μοιάζει με τον τρέχων μηχανισμό δηλώνει ο Σόιμπλε
Οι πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων θα είναι αρκετοί ώστε να διασφαλιστούν πλήρως οι ανάγκες της ευρωζώνης μέχρι το Μάιο του 2013, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ , εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομικών, Όλι Ρεν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ενώ σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός θα πρέπει να υιοθετηθεί ομόφωνα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, επεσήμανε ο ίδιος.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πακέτου διάσωσης για την Ιρλανδία, ο Αλταφάζ δήλωσε ότι είναι ακόμα υπό συζήτηση και δεν είναι σαφές αν θα εγκριθεί την Κυριακή. “Δεν έχει αποφασιστεί. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, κάνουμε καλή πρόοδο”, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα η ιρλανδική κυβέρνηση με την Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε μία “σταθερή συμφωνία”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Πορτογαλία και η Ισπανία θα είναι οι επόμενες χώρες της ευρωζώνης που θα καταφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο Αλταφάζ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από που εκπορεύεται αυτή η σεναριολογία. Πρόσθεσε ότι η Πορτογαλία, που ανακοίνωσε σήμερα τον προϋπολογισμό της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές και να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Σόιμπλε: Παρόμοιος με τον σημερινό ο μελλοντικός μηχανισμός στήριξης
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε από την πλευρά του ότι ο μηχανισμός στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης "θα μοιάζει πολύ" με τη δομή του υφιστάμενου ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας και επεσήμανε ότι οι τρέχουσες συζητήσεις θα ολοκληρωθούν "μέσα στις επόμενες ημέρες".
Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα βασίζεται σε γνωστές και αποδεδειγμένες διαδικασίες ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα πρέπει ασφαλώς να συμμετέχουν οι ιδιώτες πιστωτές".
Σύμφωνα με τον ίδιο ο μηχανισμός θα επιτρέπει “κατά περίπτωση και ανάλογα με την κατάσταση” την τροποποίηση των όρων αποπληρωμής αυτών που κατέχουν τα χρεόγραφα. Θα μπορεί να επιβληθεί, για παράδειγμα, μια αναδιάρθρωση των πληρωμών, μια μείωση του χρέους ή ένα "κούρεμα" ("haircut") των ομολόγων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...