Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τη σημασία των θεσμικών αλλαγών τόνισε ο πρωθυπουργός

thumb

Τη σημασία των «μικρών ή μεγάλων» ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας πως το 2011 είναι «η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων».
Όπως ανέφερε, οι αλλαγές αυτές αφορούν από το νοικοκύρεμα, μέχρι και στην εμπέδωση του αισθήματος Δικαίου, αλλά αφορούν και ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, παραγωγικής, δημιουργικής, καινοτόμου, ποιοτικής, ανταγωνιστικής.
Πρόσθεσε πως «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δεύτερο ημίχρονο» εξηγώντας ότι η φύση των αλλαγών είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο έτος που, πολιτικά, ίσως να ήταν πολύ πιο δύσκολα αυτά που αποφασίσαμε πέρυσι, αλλά επιχειρησιακά ήταν πολύ πιο εύκολα.
Αν και σημείωσε πως οι αλλαγές που προωθούνται μπορεί να συναντήσουν αντιστάσεις, διευκρίνισε πως «τώρα πια, δεν έχουμε τη γενικευμένη μείωση μισθών και συντάξεων, που βεβαίως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση πολιτικά».
Πρόσθεσε πάντως πως επιχειρησιακά πρέπει να ληφθούν πολύ πιο δύσκολες αποφάσεις, «που σημαίνει ότι το βάρος πέφτει πλέον στο κάθε υπουργείο, στις αλλαγές που θα μπορέσει να επιφέρει στη λειτουργικότητα της Δημόσιας Διοίκησης και, βεβαίως, με στόχο να στηρίξει τους πολίτες, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας».
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους υπουργούς να θέτουν στόχους σωστά και καθημερινά. «Ξέρω ότι καθημερινά υπάρχει η λεγόμενη "διαχείριση", ιδιαίτερα λόγω της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και του δαιδαλώδους της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και των συναρμοδιοτήτων, πάνω σε χρονίζοντα προβλήματα. Υπάρχει η διαχείριση μικρών και μεγαλύτερων κρίσεων καθημερινά, που μπορεί να φάει σχεδόν όλο το χρόνο ενός Υπουργού» σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Αυτές, όμως, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τις μεγάλες ή μικρές, αλλά ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές, που αναδιαρθρώνουν και πόρους και δυνάμεις, κινητοποιούν και απελευθερώνουν παραγωγικό δυναμικό και, βεβαίως, στοχεύουν πάντα στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που βιώνει ο πολίτης».
Με αφορμή την προσφυγή της Ιρλανδίας σε ΕΕ και ΔΝΤ για παροχή βοήθειας, σημείσωε πως είμαστε ενώπιον μιας πολύ κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος πρέπει να είναι κι ένας «έξυπνος» μόνιμος μηχανισμός.
Παράλληλα, με αφορμή τους χειρισμούς του Ιρλανδού Πρωθυπουργού επέκρινε εκ νέου την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον κ. Κώστα Καραμανλή: «Παρότι συντηρητικός ο Μπράιαν Κόουεν, δεν ακολούθησε αυτό που έκανε ο Έλληνας ομόλογός του - ο κ. Καραμανλής - μπροστά σε παρόμοια κρίση. Είπε "αναλαμβάνω την ευθύνη, προτείνω διαρθρωτικές αλλαγές και ένα δύσκολο πρόγραμμα, θα το περάσω στο Κοινοβούλιο, θα περάσω τον προϋπολογισμό και μετά θα πάω σε εκλογές". Δηλαδή, δεν εγκατέλειψε το καράβι, πετάγοντας μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...