Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής

thumb
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, και ο αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρεν, άνοιξαν και επισήμως το θέμα της διαπραγμάτευσης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από το μηχανισμό στήριξης (ύψους 110 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση για την έγκριση της διάσωσης της Ιρλανδίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι στο κείμενο της απόφασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, για την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας, υπάρχει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία υπάρχει «ανάγκη εναρμονισμού του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ιρλανδίας και της Ελλάδας», κάτι που σημαίνει ότι η αποπληρωμή θα φθάσει στα 11 έτη, όπως ορίστηκε για την Ιρλανδία.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης, ο Όλι Ρεν τόνισε πως «θα σκοτώσει κάθε αμφιβολία για το εάν η Ελλάδα μπορεί ή όχι να αποπληρώσει τα δάνειά της», με απώτερο στόχο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Επίσης, σχολιάζοντας την αναφορά στην Ελλάδα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν πως η Ελλάδα δεν είχε υποβάλει σχετικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από το μηχανισμό στήριξης και πως το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την Ιρλανδία, ενώ η απόφαση ελήφθη για λόγους ίσης μεταχείρησης με την Ιρλανδία και θεωρείται πως η διαχείρηση του ελληνικού χρέους γίνεται πλέον πιο εύκολη.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η Γερμανία πρότεινε να εγκριθεί η απόφαση για την επιμήκυνση ή όχι της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων από τα κοινοβούλια των 15 χωρών - μελών της Ευρωζώνης, καθώς επίσης το ζήτημα εξετάζεται θετικά και από το ΔΝΤ, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής για το θέμα της Ιρλανδίας. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν θα βρεθεί στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...