Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Στο τραπέζι με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ίσως και πριν την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου
Το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου που προέκυψε από την υπογραφή φαίνεται ότι θα αποτελέσει θέμα των συζητήσεων του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συναίνεσης που επιζητά η κυβέρνηση θα συζητηθούν, όποτε πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις, προκειμένου να βρεθούν σημεία σύμπλευσης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, ότι στις συζητήσεις θα τεθεί επί τάπητος η πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου το θέμα που θα κυριαρχήσει είναι η «θετική», όπως χαρακτηρίζεται, εξέλιξη της επιμήκυνσης.

Επίσης σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού η απόφαση να ζητήσει η χώρα μας επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών του δανείου θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Εκκρεμούν μόνο οι λεπτομέρειες όπως ο χρόνος αποπληρωμής και το επιτόκιο

Μια πρώτη συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αυτό που μένει αδιευκρίνιστο είναι το αν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα γίνουν πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως επίσης και το αν κληθούν ο κ. Φώτης Κουβέλης και η κα Ντόρα Μπακογιάννη, ως αρχηγοί κομμάτων.

Πήραν ανάσα στην κυβέρνηση

Ανακούφιση προκάλεσε, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού η συνέντευξη τύπου των μελών του Eurogroup, όπου κατέστησαν σαφές πως η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει και να επιτύχει επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου. Από πλευράς τους θεωρείται μια πολύ καλή εξέλιξη για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η επιμήκυνση αποτελούσε εδώ και καιρό ανεπίσημο αίτημα της χώρας μας προς τους δανειστές της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε ότι η επιμήκυνση δεν πρόκειται να φέρει νέο μνημόνιο. «Δεν τίθεται θέμα καινούργιου μνημονίου» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα λήγει. Αυτό που απομένει να επιμηκυνθεί, εάν υπάρξει τέτοια απόφαση, είναι η αποπληρωμή των δανείων μας. Νέο μνημόνιο σαφώς και δεν θα υπάρχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...