Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Εντάσεις στη Βουλή για το αναθεωρημένο μνημόνιο

thumb

Η τρόικα μπορεί χθες να μίλησε θετικά για τις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης, όμως φαίνεται πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού όπως είπαν οι εκπρόσωποί της το πρόγραμμα μπαίνει πια σε μια κρίσιμη καμπή.
Είναι αξιοσημείωτη και η χθεσινή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα, που υποστήριξε ότι στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες θα πρέπει να γίνουν ή να δρομολογηθούν σε σημαντικό βαθμό όλες οι αλλαγές που θα περιλάβει το αναθεωρημένο Μνημόνιο. «Στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες ή θα κερδηθεί το στοίχημα ή θα χάσουμε το τρένο», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει φροντίσει να βρει από αλλού ερείσματα, αλλά και δανεικά, προκειμένου να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη σθεναρότητα με την τρόικα, αποθαρρύνοντας επενδύσεις των Κινέζων, αλλά και των Ρώσων. Το αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι «να βαδίζουμε από διάλυση σε διάλυση, την ίδια στιγμή που ζητείται εθνική συστράτευση».
Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «πρόβα συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα κάνοντας αρχή από τους αδύναμους. ’φησε επίσης αιχμές εναντίον όσων εμφανίζονται πρόθυμοι για να συγκυβερνήσουν, με ορατό, όπως ανέφερε, πλέον το λόγο της επιδιωκόμενης συναίνεσης, «που είναι η βίαιη αναδιανομή του πλούτου, με εσωτερική υποτίμηση και στον ιδιωτικό τομέα».
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πως ο περίφημος μηχανισμός στήριξης δεν είναι για την Ελλάδα, αλλά για τη στήριξη του ευρώ και ιδιαίτερα των ισχυρών της ευρωζώνης και δανειστών μας, ενώ υποστήριξε ότι αν υπάρχει λόγος να μένει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στηριζόμενη και νέα κόμματα - γεννήματα του μνημονίου, είναι για να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές υπέρ του ιδιωτών.
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε εξάλλου τον χαρακτηρισμό του δημοσίου ως υπερτροφικού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή την ώρα διακυβεύονται πολλά με το μνημόνιο και κάλεσε την κυβέρνηση, αν και δεν υπάρχει ανάγκη να ψηφιστεί, να φέρει προς συζήτηση το νέο μνημόνιο στη Βουλή.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, τόνισε ότι είναι κεφαλαιώδες να ξεκαθαρίσει καθένας τη θέση του και αυτοί που είναι «πρόθυμοι» με το μνημόνιο και αυτοί που αντιτίθενται.
Αμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Τζαβάρα, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο «πράξη πατριωτικής ευθύνης για το ΠΑΣΟΚ». «Το να μιλά η δική σας παράταξη τώρα για υπηρέτες συμφερόντων είναι απαράδεκτο και γυρίζω πίσω την σπίλωση», αντέτεινε.
Απαντώντας εν συνεχεία στις αιτιάσεις του ΛΑΟΣ περί απραξίας της κυβέρνησης, τόνισε ότι με το μνημόνιο εξασφαλίστηκε ο δανεισμός, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η ευθύνη των επιλογών είναι στα χέρια της κυβέρνησης.
Ο κ. Ευθυμίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο συνιστά απαρχή καίριων επιλογών, έναντι του βαθιά ανορθολογικού και αντιπαραγωγικού ελληνικού δημοσίου, ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για εθνική συνεννόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...