Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Βρετανίας – Γερμανίας;

The Telegraph: «Πρόβλημα χρέους» στην ίδια τη Γερμανία
Παρασκηνιακά – αν και όχι μόνο – η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και η διαχείριση του προβλήματος, κυρίως από τη Γερμανία, φαίνεται πως ρίχνει νερό στο μύλο της υποβόσκουσας εδώ και καιρό αντιπαράθεσης μεταξύ του Βερολίνου και του Λονδίνου!

Και μπορεί το πρόσφατο περιστατικό με τον Βρετανό ευρωβουλευτή που αποκάλεσε δημοσίως, μέσα στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, τον Γερμανό επικεφαλής των ευρωΣοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς «φασίστα» να αντιμετωπίστηκε από τα ευρωπαϊκά μίντια ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, η αλήθεια όμως είναι πως η ευρωπαϊκή συνοχή όντως τίθεται εν αμφιβόλω, ιδίως μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ιρλανδία και τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της Γερμανίας να περάσει στην Ευρώπη τα δικά της σχέδια.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph», ένα δημοσίευμα που ούτε λίγο, ούτε πολύ μιλάει για «πρόβλημα χρέους» στην ίδια τη Γερμανία!!!

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις και δηλώσεις του Καθηγητή Wilhelm Hankel του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να πληρώνει για τις διασώσεις τρίτων ευρωπαϊκών χωρών χωρίς εν τέλει να χρεοκοπήσει η ίδια»…

Ο Γερμανός καθηγητής αναφερόταν βεβαίως στην πιθανότητα να χρειαστεί μια διάσωση της Πορτογαλίας και κυρίως της Ισπανίας, κάτι που θα σήμαινε την ανάγκη αναχρηματοδότησης του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕFSF).  Το γεγονός πως όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί της Ένωσης δηλώνουν προσώρας ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ΔΕΝ αναπαράγεται στο δημοσίευμα, όπου αντιθέτως γίνεται λόγος για σημαντική αύξηση των αποδόσεων και των ασφαλίστρων (CDS) των γερμανικών (και των γαλλικών) ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες με την επισήμανση πως το κόστος δανεισμού της Γερμανίας είναι σήμερα ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ εκείνου των χωρών της Σκανδιναβικής Χερσονήσου που ΔΕΝ μετέχουν στο ευρώ.

Τέλος στο δημοσίευμα παρατίθενται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία, με βάση δημογραφική ανάλυση της οικονομίας της (!) είναι ένα από τα πιο χρεωμένα κράτη του πλανήτη, ενώ γίνεται λόγος για μεγάλη αναταραχή και φόβους των Γερμανών πολιτών για την τύχη της οικονομίας του. Χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος λέει πως σήμερα στη Γερμανία δεν μπορεί να βρει κανείς τραπεζική θυρίδα ελεύθερη, επειδή όλοι οι Γερμανοί κρύβουν τα λεφτά τους ή τα «γυρίζουν» σε χρυσό και ασήμι.

Και καταλήγει λέγοντας πως οι Γερμανοί φοβούνται ότι η κρίση έρχεται και στην πόρτα τους και θα χάσουν τα λεφτά τους όπως συνέβη το 1923 και το 1948 …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...