Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Από κόσκινο µισθοί στο Δηµόσιο

Πρεµιέρα σήµερα για την Ενιαία Αρχή Πληρωµών για 202.106 υπαλλήλους
Επίσηµη πρεµιέρα σήµερα για την Ενιαία Αρχή Πληρωµών (ΕΑΠ), αφού µέσω αυτής θα πληρωθούν για πρώτη φορά 202.106 δηµόσιοι υπάλληλοι.
Πρόκειται για υπαλλήλους των υπουργείων Οικονοµικών, Προστασίας τουΠολίτη,ΕθνικήςΑµυνας, Υποδοµών, Πολιτισµού, Εργασίας, της Γενικής Γραµµατείας Επικοινωνίας, του Ταµείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Εθνικού Συµβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στους οποίους θα καταβληθεί µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών η πληρωµή για το πρώτο δεκαπενθήµερο του Δεκεµβρίου.

Ανάµεσά τους πάντως βρίσκονται, σύµφωνα µε πληροφορίες, και περίπου 65 «άτυχοι» που θα δουν τα εισοδήµατά τους να µειώνονται στο µισό, γιατί απλούστατα µέχρι σήµερα είχαν καταφέρει να εξαπατούν το Δηµόσιο και να πληρώνονται διπλά ή να εισπράττουν επιδόµατα που δεν δικαιούντο.

Με την καταγραφή των δηµοσίων υπαλλήλων που έγινε το καλοκαίρι και στη συνέχεια την ένταξή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωµών εντοπίστηκαν και έτσι στο εξής χάνουν τον διπλό µισθό, ενώ αναµένεται να υποστούν και άλλες συνέπειες, µε πρώτη την επιστροφή των χρηµάτων που αδικαιολόγητα εισέπραξαν.

Ο εντοπισµός αυτών των παραβατών τροφοδοτεί τις ελπίδεςτου υπουργείου Οικονοµικών ότι θα επιτευχθεί οστόχος που έχει θέσει στο Μνηµόνιο για εξοικονόµηση 100 εκατ. ευρώ, χάρη στη λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών. Εκτός από τις διπλοπληρωµές και τα επιδόµατα που δίνονταν κάτω από το τραπέζι, αναµένεται επίσης να εντοπιστούν υπερωρίες πουυπερβαίνουν το καθορισµένο πλαφόν ή αµοιβές που υπερβαίνουν το πλαφόν.

Η µεγαλύτερη εξοικονόµηση βεβαίως θα προέλθει από την καθιέρωση του ενιαίου µισθολογίου στα τέλη του πρώτου εξαµήνου του 2011, οπότε αναµένεταινα καταργηθεί µία σειρά από επιδόµατα των δηµοσίων υπαλλήλων και ορισµένα να ενσωµατωθούν στον µισθό τους. Ουσιαστικά η Ενιαία Αρχή Πληρωµών είναι ο προάγγελος του ενιαίου µισθολογίου.

Ολοι οι υπάλληλοι που θα πληρώνονται µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών, πρέπει να διαθέτουν τραπεζικό λογαριασµό και φυσικά να έχουναπογραφεί. Για τουςπρώτους 202.106 που πληρώνονται από σήµερα δεν υπάρχει πρόβληµα, καθώς τα στοιχεία που δήλωσαν στην απογραφή και διαθέτει η Ενιαία Αρχή Πληρωµώνέχουν διασταυρωθεί µε τις καταστάσεις µισθοδοσίας,µε βάση τις οποίες πληρώνονταν µέχρι σήµερα. Σε ένα µήνα το δεύτερο «κύµα»
Το δεύτερο «κύµα» δηµοσίων υπαλλήλων, περίπου 200.000, θα ακολουθήσει σε ένα µήνα, στις 27 Δεκεµβρίου, ενώ έως τον Απρίλιο επιδιώκεται να πληρώνονται όλοι µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών. Συνολικά, οι υπάλληλοι που έχουν καταγραφεί είναι 768.009 – περιλαµβάνονται όλοι οι υπάλληλοι του στενού δηµόσιου τοµέα, καθώς και αυτοί των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Να σηµειωθεί ότι οι υπάλληλοι πληρώνονται στις 13 και 27 κάθε µήνα τους µισθούς τους, ενώ οι πρόσθετες αµοιβές (υπερωρίες, έξοδα κίνησης, αποζηµιώσεις από συµµετοχή σε επιτροπές κ.ά.) κατατίθενται τις αντίστοιχες ηµεροµηνίες του επόµενου µήνα από την πραγµατοποίησή τους.

Το υπουργείο Οικονοµικών περιµένει µε αγωνία να δει αν θα πετύχει τεχνικά το “πείραµα” σήµερα. Ωστόσο το µεγαλύτερο στοίχηµα που αντιµετωπίζει τώρα είναι η έναρξη των διαπραγµατεύσεων για το ενιαίο µισθολόγιο, για το οποίο είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις εκ µέρους της ΑΔΕΔΥ καθώς απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν εξοικονοµήσεις. Ετσι, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων θα αντιµετωπίσουν περικοπές επιδοµάτων, αν και άλλες είναι πιθανό να δουν βελτιώσεις στις αµοιβές τους στο πλαίσιο της καταπολέµησης των ανισοτήτων που υποστηρίζει ότι θα επιδιώξει η κυβέρνηση.

65 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
είχαν καταφέρει να εξαπατούν το Δηµόσιο και να πληρώνονται διπλά ή να εισπράττουν επιδόµατα που δεν δικαιούντο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΟΥ: Οι κυβερνήσεις να αφυπνιστούν και να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του κορονοϊού

Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  κάλεσε σήμερα τις πληγείσες  χώρες  από τον  κορονοϊό  να " αφυπνιστούν " και να "συμμετάσχο...