Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Δε «βλέπει» πτώχευση ο Στρος Καν

H γαλλόφωνη ελβετική τηλεόραση TSR, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την κατάσταση στην Ιρλανδία μετά την προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, μετέδωσε συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στον παρουσιαστή Darius Rochebin, η οποία επικεντρώθηκε στην οικονομική κρίση χωρών της ευρωζώνης και στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, μια συζήτηση που απέφυγε επιμελώς.

Ο κ. Στρος-Καν ανέφερε ότι ο κόσμος βρίσκεται ενώπιον της δεύτερης φάσης της κρίσης, λιγότερο οξείας αλλά πάντα επίμονης και θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι αυτή έχει παρέλθει. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη θέση σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Για την κρίση σε χώρες της ευρωζώνης ανέφερε ότι, μολονότι η περίπτωση της Ελλάδας διαφέρει από την περίπτωση της Ιρλανδίας και τα αίτια της οικονομικής κρίσης που διέρχονται είναι διαφορετικά, σε όλες τις περιπτώσεις η κατάληξη είναι η ίδια: οι δημόσιες δαπάνες είναι υψηλές, το έλλειμμα είναι δυσβάσταχτο και το χρέος αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Όλες οι χώρες, σημείωσε, θα πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι για να επανέλθουν σε μία υποφερτή κατάσταση.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο πτώχευσης ορισμένων χωρών απάντησε αρνητικά και επεσήμανε ότι η αλληλεγγύη των χωρών της Ε.Ε. θα αποτρέψει αυτό το σενάριο. Θα πρέπει όμως οι χώρες αυτές να ακολουθήσουν πολιτική λιτότητας, η οποία δυστυχώς πλήττει τους πιο αδύναμους, και πιο φτωχούς, για αυτό και θα πρέπει να εφαρμοστούν προγράμματα που να διατηρούν κατά το δυνατό τις κοινωνικές δαπάνες, πρόσθεσε.

Ο κ. Στρος-Καν θα βρίσκεται στη Γενεύη στις 8 Δεκεμβρίου προσκεκλημένος του Ινστιτούτου των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR) για να μιλήσει για τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μητσοτάκης: Σημαντικό να στείλει η Ευρώπη μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης ώστε να βγούμε από την κρίση του κορωνοϊού

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή η Ευρώπη συνολικά να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να βγούμε απ...