Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ίσες ευκαιρίες

Με την ενσωμάτωση των τροπολογιών για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους και την καταβολή του ειδικού επιδόματος σε αναπήρους αλλά και της τροπολογίας για την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, όταν επιβαίνουν παιδιά έως 12 ετών, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της αρχής ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην εργασία και την απασχόληση.

Της τελευταίας ρύθμισης υπεραμύνθηκε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντάς την επιβεβλημένη για την προστασία των ανηλίκων, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολλαπλασιάζεται η βλάβη από το κάπνισμα στον κλειστό χώρο, πρόβλημα που δεν λύνει το ανοιχτό παράθυρο.

«Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου κάθε κόμμα μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του», είπε, αναφερόμενος συνολικά στο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Τροπολογία για τις προμήθειες των νοσοκομείων

Ο Α. Λοβέρδος, εξ αφορμής της σχετικής παρατήρησης του Τομεάρχη υγείας της ΝΔ Μ. Σαλμά, απάντησε σχετικά με απόφαση του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων που καταδικάζει την Ελλάδα γιατί δεν εφαρμόζουν τα νοσοκομεία της οδηγία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται μια προσφορά προμήθειας υλικών, η οποία προέρχεται από κράτος - μέλος της ΕΕ.

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι κατέθεσε τροπολογία με την οποία η χώρα προσαρμόζεται στην σχετική οδηγία, για να ψηφιστεί έως τα Χριστούγεννα, όπως απαίτησε ο Επίτροπος Μπαρνιέ, δεσμευόμενος ότι έτσι θα άρει η Επιτροπή την επιβολή του προστίμου προς τη χώρα μας.

Επίσης ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, με την οποία επιδιώκεται εξορθολογισμός των δαπανών για τις εφημερίες.

Απόφαση για ΟΠΑΔ

Εξ άλλου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εντός 45 ημερών θα πληρώνονται πλέον οι φαρμακοποιοί από τον ΟΠΑΔ, ενώ το επόμενο διάστημα το ίδιο καθεστώς θα ισχύει και για τους προμηθευτές και γιατρούς.

Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε την Βουλή ότι ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης υπέγραψε σήμερα υπουργική απόφαση με την οποία παύει η πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών από τον ΟΠΑΔ. Ο πρόεδρος δε του Οργανισμού, προανήγγειλε την απλοποίηση της διαδικασίας πληρωμής των φαρμακοποιών που μέχρι στιγμής, λόγω του διπλού ελέγχου, απαιτούνταν έως και έξι μήνες για να πληρωθούν. Στο εξής, θα γίνεται ένας καταρχήν λογιστικός έλεγχος, θα αποπληρώνονται οι φαρμακοποιοί και εφ' όσον προκύπτουν διαφορές από τον αναλυτικό έλεγχο θα συμψηφίζονται τον επόμενο μήνα.

Οικονομική ενίσχυση - Εξωϊδρυματικό επίδομα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στην τροπολογία με την οποία θα καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση από 100 έως και 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους μαζί με την σύνταξη του Ιανουαρίου (που καταβάλλεται από τις 22 Δεκεμβρίου). Το πώς θα κατανεμηθεί η ενίσχυση εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης των δικαιούχων. Απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για την εξαίρεση των συνταξιούχων του ΟΓΑ από την ρύθμιση ο υπουργός αιτιολόγησε πως σε εκείνους δεν έχει γίνει καμία περικοπή ενώ δόθηκε και μία αύξηση.

Αναφορικά με τους δικαιούχους του ειδικού επιδόματος (το λεγόμενο «εξωϊδρυματικό»), ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι το δώρο θα καταβληθεί ολόκληρο τα Χριστούγεννα και μισό το Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...