Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Toν Σεπτέμβριο η πλήρης άρση των capital controls


Η έξοδος από την περιπέτεια που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015 τοποθετείται τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας έχουν εισηγηθεί θετικά για την άρση και των τελευταίων περιορισμών ήδη από τον περασμένο μήνα, καθώς επιβεβαιώθηκε η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων. Μάλιστα, από την κεντρική τράπεζα διαμηνύουν ότι όχι μόνο δεν ανησυχούν για εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό, αλλά αντίθετα ευελπιστούν ότι αυτές θα αυξηθούν, καθώς θα ενισχυθεί η βεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.
Ενας βασικός στόχος της κατάργησης και των τελευταίων περιορισμών που υπάρχουν, είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα. Οι περιορισμοί
αποτελούν περιοριστικό παράγοντα και η κατάργησή τους θα επιτρέψει στους οίκους να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.
Η αναβάθμιση, με τη σειρά της, είναι σημαντική για τη χώρα όχι μόνο για τη μείωση του κόστους δανεισμού της, αλλά και για να της επιτραπεί να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Για την αναβάθμιση από τους οίκους, καθοριστικός παράγων είναι εξάλλου και ο περιορισμός των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση κινείται, επίσης, δυναμικά και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της Κομισιόν, επίσης ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, σχετικά με την έγκριση της πρότασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο Σεπτέμβριος, εξάλλου, γενικά θα είναι μήνας εξελίξεων. Η κυβέρνηση θα ετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2020 και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019-2022 και όπως έχουν πει τα στελέχη της, θα διατηρεί τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2020, στοχεύοντας στη μείωσή του το 2021 και το 2022. Εν τω μεταξύ, θα έρθουν στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου και οι επικεφαλής των θεσμών για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στο πλαίσιο της οποίας θα τεθούν όλα αυτά τα θέματα και πιθανότατα τότε θα ληφθούν αποφάσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν τις φοροελαφρύνσεις.
Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορά παρά λίγες πλέον περιπτώσεις, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται η έγκριση της  Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον, θα καταργηθούν οι όποιοι περιορισμοί απομένουν στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει, στο σύνολό τους, ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την πλήρη άρση των περιορισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...