Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Κίτρινες «κάρτες» από τον Ράιχενμπαχ


Κίτρινες «κάρτες» από τον Ράιχενμπαχ
Κίτρινες... κάρτες στη χώρα μας για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το σύστημα των κρατικών προμηθειών και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων έβγαλε ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης Χορστ Ράιχενμπαχ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε τη συνδρομή του για την άρση των εμποδίων που βάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη χρηματοδότηση των αυτοκινητόδρομων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Task Force περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist: «Είναι δύσκολη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ακόμη και με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, εάν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση στην οικονομία. Υπάρχουν δύσβατοι δρόμοι και είναι σημαντικό να καθαρίσουμε αυτά τα μονοπάτια».


Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα ο κ. Ράιχενμπαχ, αν και είπε ότι υπάρχει πλεόνασμα προσωπικού, απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς τις απολύσεις, λέγοντας ότι «από το πλεόνασμα πρέπει να
καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για να μη χρειαστούν νέες προσλήψεις».

Σχετικά με τη γραφειοκρατία και τον δημόσιο τομέα, ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης είπε πως «υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΟΟΣΑ και τους Γάλλους εμπειρογνώμονες για τη σύσταση διυπουργικού οργάνου που θα λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις». Εκανε γνωστό ότι «τον Ιούλιο έρχονται Ολλανδοί τεχνοκράτες, αν και από τον Απρίλιο έχουν υποβληθεί προτάσεις για την άρση των εκατοντάδων αδειών και πιστοποιητικών στις εξαγωγές και τα τελωνεία».

Σχετικά με τα φορολογικά τόνισε ότι «Δανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι και εκπρόσωποι του ΔΝΤ ασχολούνται εδώ και δύο χρόνια με την είσπραξη των φόρων». Βέβαια, στη συνάντηση που είχε χθες αργότερα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τις φορολογικές αρχές».

Χρηματοδότηση
Ο κ. Ράιχενμπαχ συναντήθηκε χθες το πρωί με τον κ. Χατζηδάκη. Δήλωσαν ότι έχουν γίνει βήματα στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις στην ενοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση των διαγωνισμών κρατικών προμηθειών.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης αναγνώρισε τα προβλήματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε γνωστό πως ζήτησε τη μεσολάβησή του στις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες κι εκείνες με τη σειρά τους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα έργα των αυτοκινητόδρομων.

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης σκέφτεται την τοποθέτηση ειδικού διαπραγματευτή με την ΕΤΕπ.

Προβλήματα διαπιστώθηκαν και στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ τα οποία εντοπίζονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι κ. Ράιχενμπαχ και Χατζηδάκης συμφώνησαν στον εντοπισμό τους και στην αντιμετώπισή τους. Στο θέμα του ΕΣΠΑ και ιδίως των 181 έργων-σημαία θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τον αρμόδιο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Δυναμική πορεία για τον 37χρονο Μοχάμεντ – «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 37χρονου Πακιστανού Μοχάμεντ Καμραν Ασίκ, ο οπ...