Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

«Ξαναχτίστε τη χώρα σας»

Ήταν μία επίσκεψη που η Αθήνα επιθυμούσε εδώ και μήνες. Η Αθήνα ήθελε να πει στους εταίρους της όχι θα ακολουθήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και συνάμα ήθελε να ακούσει ότι θα έχει τη στήριξη της Ευρώπης. Και λίγο ως πολύ αυτό το περιεχόμενο υπήρχε στις δηλώσεις που έκανε ο Χ. Μπαρόζο μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. «Δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές. Μετά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχω την πεποίθηση ότι θα προκύψουν αποτελέσματα» είπε ο Χ. Μπαρόζο και, απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, είπε: «Ξαναχτίστε τη χώρα με τη δική μας υποστήριξη.»
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη προωθήσει μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, εκσυγχρονίζοντας την οικονομία και τις βασικές δομές του κράτους. Επίσης έθεσε στον κ. Μπαρόζο το πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση, ζητώντας περισσότερη βοήθεια και στοχευμένη ευρωπαϊκή πολιτική για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Του ζήτησε δε, να αποφεύγονται δηλώσεις αξιωματούχων που εμποδίζουν την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της.
Την ώρα που στην Ευρώπη επεξεργάζονται νέα σενάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, η Αθήνα αναζητά τα μέτρα που θα εξοικονομήσουν 11.5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει το «δικαίωμα» διαπραγμάτευσης, κυρίως ως προς το χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όλα δείχνουν ότι οι συντάξεις θα αποκτήσουν πλαφόν και θα υποστούν περικοπές, τουλάχιστον όσες βρίσκονται πάνω από τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Στουρνάρας είπε στην τρόικα ότι η ανώτατη σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 2.300 ευρώ, ενώ οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα υποστούν περικοπή ως και 10%. Παράλληλα παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα που έτυχαν θετικής αποδοχής από την τρόικα αν και όλα θα «κλείσουν» τον Σεπτέμβριο, με την τελική αξιολόγηση. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου έλεγαν ότι στη συνάντηση με την τρόικα τέθηκε εκ νέου, από την πλευρά της κυβέρνησης, το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ από την τρόικα ζητήθηκε η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί εταίροι επεξεργάζονται το αναλυτικό πλαίσιο μέτρων προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. «Αγκάθι» αποτελεί, φυσικά, η περικοπή των συντάξεων. Όσον αφορά τα ισοδύναμα μέτρα, η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μαξίμου οδήγησε σε συμφωνία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη σύσκεψη εποικοδομητική: «όλοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στο πλαίσιο αυτό αναζητούν εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε την ανάγκη ενός νέου επικαιροποιημένου προγράμματος μέχρι το 2016, ώστε να εφαρμοστεί με ασφάλεια το πρόγραμμα περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ. «Πρέπει να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του, διότι πρέπει να αλλάξει και το επικοινωνιακό κλίμα διεθνώς» συνέχισε. Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ότι εκπορεύονται «Αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί ως Ιφιγένεια για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά της ευρωζώνης, κάνουν μεγάλο λάθος, διότι η θυσία θα αποδειχτεί αυτοκτονία».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι δύσκολη, ωστόσο, είπε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μέτρων. «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει. Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε δίκαιες παρεμβάσεις. Διεκδικούμε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναζητούμε τη συνολικότερη επαναδιαπραγμάτευση» κατέληξε.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...