Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Δημοσκόπηση: Η ψήφος επιστρέφει στο «κόμμα του κανένα»


Εναν μόλις μήνα μετά τις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό της συμμαχικής κυβέρνησης, το πολιτικό σύστημα επέστρεψε στην κατάσταση όπου βρισκόταν προ των εκλογών! Οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από τα κόμματα, αδιάφοροι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και φοβισμένοι με το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ελλάδα στο αντιμνημονιακό ντελίριο που την κατέλαβε πριν από μερικούς μήνες. Ενας στους τέσσερις Ελληνες, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για «Tο Βήμα της Κυριακής», δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα. Σε ποσοστό 42,7% θεωρούν αρνητική εξέλιξη την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ.

Οι Ελληνες, για πρώτη φορά, εξοβελίζουν στην τρίτη θέση των προβλημάτων που τους απασχολούν το μνημόνιο, προτάσσοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και αναθέρμανση της αγοράς και ως δεύτερη τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Η δημοσκόπηση της Kάπα Research καταγράφει ανάγλυφα και την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού κεφαλαίου στη χώρα και στις ηγεσίες των κομμάτων, καθώς μόλις τέσσερις εβδομάδες έπειτα από μια διπλή και έντονη εκλογική αναμέτρηση όλα τα κόμματα βλέπουν τα ποσοστά τους να επιστρέφουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν προ των εκλογών.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα κόμματα έχουν εγκλωβιστεί σε μια άγονη αντιπαράθεση για το μνημόνιο, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον των νέων, στο ζήτημα αυτό δεν αναφέρθηκε κανένας πολιτικός αρχηγός κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
Στην πρόθεση ψήφου, οι συσχετισμοί των κομμάτων δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου. Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε σήμερα εκλογές», το 23,6% δηλώνει ΝΔ, το 20,7% ΣΥΡΙΖΑ και το 11,1% ΠαΣοΚ.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταγράφουν ένα ποσοστό 6,4%, με τη Χρυσή Αυγή να είναι υψηλότερα, στο 7,4%, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται στο 5,7% και το ΚΚΕ στο 4,8%.
Οταν όμως οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτώνται σε ποιο κόμμα αισθάνονται πιο κοντά σήμερα, ανεξάρτητα από το ποιο ψήφισαν στις εκλογές, η πλειοψηφία (25,1%) δηλώνει «σε κανένα»!
Είναι η απόδειξη του χαρακτήρα ανοχής και αναγκαστικότητας που είχε η ψήφος αρκετών Ελλήνων στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Το 21,4% αισθάνεται πάντως πιο κοντά στη ΝΔ, το 16,8% στον ΣΥΡΙΖΑ και το 9,6% στο ΠαΣοΚ.
Ακόμη ένα σημείο της δημοσκόπησης που αποκαλύπτει την καχυποψία των Ελλήνων έναντι των παραδοσιακών κομμάτων είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (70,%) θεωρεί ότι η άνοδος των μικρότερων κομμάτων θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πάντως το 55,2% κρίνει θετικά την κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των τριών κομμάτων, παρ' ότι υπάρχει ένα 42,7% που την κρίνει ήδη αρνητικά. Το 47,1% κρίνει αρνητικά την εκλογή του κ. Αντ. Σαμαρά ως πρωθυπουργού, παρ' ότι ένα άλλο 46,3% την κρίνει θετικά. Και το 55,6% εκφράζει την ελπίδα η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία.
Προς το παρόν ο πολιτικός αρχηγός που φαίνεται ότι επωφελείται περισσότερο απ' όλους τους άλλους από τις πολιτικές εξελίξεις και τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος συγκεντρώνει τις θετικές γνώμες του 61,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Κάπα Research. Ακολουθεί ο κ. Αντ. Σαμαράς με 50,9% και ο κ. Αλ. Τσίπρας με 42,8%, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος είναι τέταρτος στον σχετικό πίνακα με 35,7% θετικές γνώμες και 62,8% αρνητικές. Δημοφιλέστερος υπουργός αναδεικνύεται ο κ. Κ. Χατζηδάκης και ακολουθούν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη.

Τρίτο το μνημόνιο!
Ενα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της έρευνας είναι η δυσαρμονία των προτεραιοτήτων που θέτουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε σχέση με τις προτεραιότητες που θέτουν οι πολίτες.
Ενώ τα κόμματα επιμένουν σε στείρους διαξιφισμούς για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, οι πολίτες θεωρούν ως τη μέγιστη ανάγκη την οικονομική ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της αγοράς. Ως δεύτερη προτεραιότητα περιγράφουν την αντιμετώπιση της ανεργίας που καλπάζει και ως τέταρτη την άμεση αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά την προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν τα τρία κόμματα, όσοι απάντησαν στην έρευνα θεωρούν ότι το πιο σημαντικό σημείο της είναι η δέσμευση να μη μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις σε ποσοστό 96,8% και αμέσως σημαντικότερο να περιοριστεί η σπατάλη στο κράτος και να συγχωνευθούν δημόσιοι οργανισμοί που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με άλλα λόγια, οι πολίτες δηλώνουν ήδη ότι επιθυμούν τον απογαλακτισμό της χώρας από το επιδοτούμενο παρελθόν της και ταυτόχρονα την ενίσχυση της οικονομίας μέσω των αποκρατικοποιήσεων, τις οποίες υποστηρίζουν σε ποσοστό 62,7%. Για τον λόγο αυτόν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κρίνουν ήδη αρνητικά τις πρώτες αντιδράσεις των συνδικαλιστών στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, καλώντας την κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει δυναμικά, εφαρμόζοντας επιτέλους τους νόμους.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...