Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Νέο καθεστώς για μείωση των αποδοχών στις ΔΕΚΟ


Νέο καθεστώς για μείωση των αποδοχών στις ΔΕΚΟ
«Μαχαίρι» μπαίνει εκ νέου στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει πρόσθετες παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος των δημόσιων οργανισμών και προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από τις αρχές του 2013.

Ο νέος γύρος περικοπών θα ενταχθεί στο πακέτο μείωσης των δαπανών της επόμενης διετίας. Οι ΔΕΚΟ μπαίνουν στο στόχαστρο καθώς έχει διαπιστωθεί πως σε εισηγμένες και μη δημόσιες επιχειρήσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις που ελήφθησαν από το 2010 κιόλας αλλά και ρυθμίσεις οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη.

Η συνολική μισθολογική δαπάνη στις μη εισηγμένες επιχειρήσεις θα «αγγίξει» φέτος το 1 δισ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως οι μέσες αποδοχές στις ΔΕΚΟ εξακολουθούν να παραμένουν κατά πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αποδοχές στον στενό δημόσιο τομέα. Οπως δε εκτιμάται, η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου με «κόψιμο» επιδομάτων θα περιορίσει το ύψος των αποδοχών των υπαλλήλων που βρίσκονται στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας.

Σε εφαρμογή
Το νέο μισθολογικό καθεστώς για τους 68.000 υπαλλήλους στους δημόσιους οργανισμούς θα πρέπει να καθοριστεί άμεσα ώστε να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013. Επίσης στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια και για μείωση των λειτουργικών δαπανών στις ΔΕΚΟ μεταξύ 10% και 20%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τρόικα δεν έχει ζητήσει μόνο την περιστολή της μισθολογικής δαπάνης αλλά και αλλαγές εκ βάθρων στις εργασιακές σχέσεις με στόχο τη διευκόλυνση μετακινήσεων μέσα
στην επιχείρηση.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...