Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ

«Δεν υπάρχει καμία σκέψη για αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Τα τιμολόγια χαμηλής τάσης παραμένουν ρυθμιζόμενα μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2013 για λόγους ομαλής προσαρμογής στην ελεύθερη αγορά και την προστασία του καταναλωτή» ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Επρόκειτο για απάντηση του υφυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κυρία Μακρή επικαλέστηκε δημοσιεύματα που φέρουν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να γνωμοδοτεί υπέρ μιας αναγκαιότητας αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.

Παράλληλα, η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναφέρθηκε στις απαιτήσεις της Τρόικας σχετικά με την συμπερίληψη του τέλους ηλεκτροδότησης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ζητώντας πρόσθετες διευκρινίσεις και υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (και συγκεκριμένα του νυν υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση), ότι «το χαράτσι της ΔΕΗ θα καταργηθεί».

Απαντώντας ο κ. Παπαγεωργίου, διευκρίνισε πως το τέλος ηλεκτροδότησης θα ισχύσει και φέτος καθώς είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2012. Θα εισπραχθεί ωστόσο σε πέντε δόσεις αντί για δύο, ενώ το 2013 θα καταργηθεί για να αντικατασταθεί από το ειδικό τέλος ακινήτων.

Όσο για την ΡΑΕ, αυτή βρίσκεται σε φάση διερεύνησης των στοιχείων που της αποστέλλει η ΔΕΗ και των επαπειλούμενων μεταβολών στα κόστη της ηλεκτροδότησης.

«Εφόσον κληθεί σκόπιμο από πλευράς ΡΑΕ θα υπάρξει σχετική γνωμοδότηση προς το υπουργείο. Αυτή τη στιγμή, γνωμοδότηση δεν υπάρχει. Πρόθεσή μας είναι να μην αυξηθούν τα τιμολόγια και να μην αυξηθούν περαιτέρω οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ εισηγείται η ΡΑΕ

Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και διαχωρισμό των τελών υπέρ τρίτων (δημοτικοί φόροι, τέλος ακινήτων, ΕΡΤ, κλπ.) από τον λογαριασμό ρεύματος εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε αναλυτικό κείμενο προτάσεων που υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ακόμη προτείνει μείωση των φόρων στην ενέργεια και την υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με δημοπράτηση λιγνιτικής ή / και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ ως μεταβατικό μέτρο, έως ότου πουληθούν μονάδες λιγνίτη και υδροηλεκτρικά αντίστοιχα.

Επίσης, συνιστά επανεξέταση των κινήτρων και των μηχανισμών στήριξης της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση της αγοράς και των καταναλωτών από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς.

Η ΡΑΕ σημειώνει, στο σχετικό υπόμνημα, ότι οι προτεινόμενες δομικές αλλαγές γίνονται σε περιβάλλον κρίσης, με την κατανάλωση ενέργειας να μειώνεται, τις επισφάλειες και το κόστος δανεισμού να αυξάνονται, και τη διείσδυση των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να επιταχύνεται, κάτι που όπως επισημαίνεται «οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων».

Ειδικότερα, για τη λιανική αγορά οι προτάσεις της ΡΑΕ περιλαμβάνουν:
  • Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής, ανά εξάμηνο, των τιμολογίων της ΔΕΗ στο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.
«Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει η Αρχή, αφ' ενός διασφαλίζεται η επικαιροποίηση, έγκαιρα των τιμολογίων σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα στις ταμειακές ροές, αφ΄ ετέρου διαμορφώνεται προβλέψιμο περιβάλλον στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο οποίο οι προμηθευτές θα μπορούν να δραστηριοποιούνται με διαχειρίσιμο επιχειρηματικό κίνδυνο».

  • Πλήρη απεμπλοκή των δραστηριοτήτων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την είσπραξη τελών υπέρ τρίτων (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, κ.α.).
«Η μη καταβολή των σχετικών πληρωμών υπέρ τρίτων από τους πελάτες», τονίζεται, «δεν πρέπει να συνδέεται με απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης, εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής με τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τον προμηθευτή της επιλογής του και δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σχετικά με το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα ως άνω τέλη δεν συνδέονται με την παροχή της υπηρεσίας αυτής (δηλ. της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας)».

  • Επανεξέταση του περιεχομένου και του τρόπου κατανομής του κόστους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας (αφορά το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών, το τιμολόγιο πολυτέκνων και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο).
«Στην Ελλάδα των πλέον του 1,3 εκατομμυρίων ανέργων, η όποια κοινωνική πολιτική ασκηθεί στον τομέα της παροχής του ζωτικού αγαθού της ηλεκτρικής ενεργείας αποτελεί κρίσιμη απόφαση της Πολιτείας», τονίζει η ΡΑΕ

  • Μείωση της «εξαντλητικής» φορολόγηση που εφαρμόζεται σήμερα στην ηλεκτρική ενέργεια (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά, ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα).
«Η επιβολή όλων αυτών των φόρων και τελών υπέρ τρίτων έχει δημιουργήσει πολλαπλά εμπόδια στον εξορθολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά», υποστηρίζει η ΡΑΕ.

Απελευθέρωση αγοράς

Η πρόταση της Αρχής για την απελευθέρωση της αγοράς προβλέπει την πώληση λιγνιτικής και ενδεχομένως υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, με δημοπρασίες προθεσμιακών συμβολαίων και με υποχρέωση αυτών που θα την αγοράζουν να τη διαθέτουν σε πελάτες λιανικής, «έτσι ώστε να αυξηθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην παραγωγή και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και δυνητικά να μπορεί να μεταφερθεί στους πελάτες αυτούς, υπό τη μορφή χαμηλότερων τιμών και τιμολογίων (σε σχέση με αυτά που θα εφαρμόζονταν σε περίπτωση τιμολόγησης οριακής τιμής), το οικονομικό πλεόνασμα παραγωγού που διαθέτει η λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή».

Πρόκειται για μοντέλο ανάλογο εκείνου που εφαρμόζεται στη Γαλλία με την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια.

Και για τις ανανεώσιμες πηγές, η ΡΑΕ προτείνει επανεξέταση των οικονομικών κινήτρων και των μηχανισμών στήριξης, έτσι ώστε επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με ταυτόχρονη συγκράτηση της περαιτέρω αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών
TA NEA online

1 σχόλιο:

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...